Daj svoj glas za Zadar: Finale za vikend uz sushi festival i japansku TV zvijezdu
Foto: Press
ZADAR dobiva podršku sa svih strana svijeta u borbi za najbolju Europsku destinaciju 2016. godine.
Nogometaš Luka Modrić, Danijel Subašić, Collin Ray Jackson, Ante Gotovina, Božidar Kalmeta, Nina Badrić, Helena Šopar, klapa Intrade i mnogi drugi samo su poznatih koji su podržali Zadar i dali mu svoj glas te poznali i druge na isto na svojim društvenim mrežama.
>>> daj svoj glas za Zadar <<<
Nakon prvog tjedna glasanja, Zadar se kao jedini Hrvatski predstavnik senzacionalno našao među top 10 destinacija i ostavio iza sebe gradove poput Londona, Pariza i Barcelone.
Skupina mladih se dosjetila da pokušaju pomoći svom gradu u izboru te su kampanjom #birajzadar potaknuli mnoge poznate i nepoznate Hrvate da se uključe i podignu svijest o kampanji svojim objavama i pozivima na glasovanje.
Njihova stranica osmišljena je da svima maksimalno olakša glasovanje i vodi izravno na stranicu izbora gdje je u roku nekoliko sekundi moguće dati svoj glas Zadru, sa samo 2 klika mišem. U posljednjih nekoliko dana kampanja se proširila izvan Zadra ali i Hrvatske.
Mnogi hrvatski poznati sportaši, glumci, pjevači i ostali dali su svoj doprinos kampanji koja traje još samo 7 dana, do 10. veljače.
Zadar poziva sve sugrađane, udruge, sportska društva, novinske redakcije, javne ustanove, sportaše, glumce, umjetnike, pjevače te sve ostale da im se pridruže i podjele fotografiju sliku ili svoju fotografiju s natpisom #birajzadar pozovu na glasanje.
Inače, pobjednik ovog izbora 2014. bio je Porto koji je ostvario 16% više gostiju u odnosu na prethodnu godinu, te osjetio dodatne razne pogodnosti promocije destinacije. European Best Destinations (EBD) europska je udruga sa sjedištem u Bruxellesu, nastala s ciljem promicanja kulture i turizma u Europi te u suradnji s turističkim uredima i udrugom EDEN, na europskoj i svjetskoj razini promovira veće razumijevanje bogatstva, kulture, raznolikosti i kvalitete europskih destinacija.Portal EBD-a broji više od 2,5 milijuna posjetitelja uz desetke tisuća pratitelja na raznim društvenim mrežama.
Osim toga, ovaj se vikend u Zadru po drugi put održava "Tuna, Sushi & Wine" festival - jedinstvena turističko-gastronomska manifestacija koja je krenula od inicijative japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Keiji Idea. Tako će najpoznatiji japanski sushi majstori i najbolji hrvatski masterchefovi, zadarski samuraji i ikebana umjetnici dalekog istoka biti dio festivala koji traje od 3. do 7. veljače.
Pravi je to spoj i razmjena iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana, ali i estetskim te gastronomskim spektaklom koji će vrhunac imati na zadarskom Forumu. Tih dana na početku veljače cijeli će Zadar disati i mirisati Japanom, počevši od zadarskih restorana koji će nuditi specijalitete Japancima omiljenog ribljeg mesa. Riječ je o vrhunski uzgojenoj domaćoj tuni čija je kvaliteta na prošlogodišnjem festivalu japanske goste oborila s nogu, a pred sushi majstore stiže izravno iz tri tunogojilišta zadarske regije.
Velika japanska kuharska i televizijska zvijezda Toshihiro Nakatsuji imao je prvi nastup na "Tuna, Sushi & Wine festivalu"
Masterchef Toshihiro Nakatsuji u svojm je TV showu kojeg prati čak 16 milijuna Japanaca, najavio svoj daleki put. "Idem u Zadar! U Hrvatsku", prije dva dana je rekao u kameru najveći japanski majstor u spremanju sushija, ribljeg jela kojega Japanci s rižom pripravljaju već tisuću godina. Bio je to znak novinarima i snimateljima nacionalne japanske televizije da spakiraju kovčege, laptope i kamere te zajedno s drugim novinarskim ekipama krenu prema Zadru.
Dva dana kasnije, u kuhinjskom prostoru Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru majstor Nakatsuji pozdravio je sve goste na demonstraciji rezanja tune i pripravljanja sushija prvim riječima hrvatskog: "Dobar dan“. Potom je sa svojim pomoćnicima, majstorom sushija Takahiro Komorijem i asistenticom Nana Fujikawa, izrezao tunu sljubivši je s ranije pripremljenom posebnom Yume Nishiki rižom u octu i šećeru.
Tako pripremljen sushi poslužen je gostima demonstracije i učenicima zadarske škole koji su pozorno pratili Nakatsujijevu vještinu. Uz njegovu pomoć, budući zadarski kuhari sami su se oprobali u pripravljanju sushija kako bi stekli osjećaj za jelo koje se smatra najbrže rastućom hranom u zemljama Europske unije.
Sinoćnje gostovanje slavnog Japanca u Zadru i njegovog kuharskog tima samo je dio programa drugog izdanja „Tuna, Sushi & Wine festivala“ kojega od 3. do 7. veljače uz značajnu podršku i suorganizaciju NPO JCEA Japansko-hrvatskog Društva razmjene, Počasnog Konzulata Republike Hrvatske u Osaki i Ministarstva turizma organizira Turistička zajednica Grada Zadra. Iako je festival otvoren još u jutarnjim satima izložbom fotografija ikebana i radionicom origamija za djecu i mlade, demonstracija rezanja tune i pripremanja sushija bio je festivalski događaj dana.
„Nadam se kako ćemo u ova dva-tri dana našim gostima ponuditi što više možemo i kako ćemo u ovoj kulturnoj i gastro razmjeni puno naučiti jedni od drugih“ – istaknuo je direktor zadarskog TZ-a Zvonko Šupe na maloj svečanosti prije Nakatsuijeve demonstracije, a japanski je masterchef nakon pozdrava na hrvatskom izrazio impresioniranost interesom koji u Zadru postoji za sushijem.
"Zaista sam iznenađen! Ne možemo u kratko vrijeme naučiti baš sve, ali je bitno da mladi kuhari steknu osjećaj za japansku hranu i okuse. S druge strane i mi želimo naučiti ponešto o hrvatskoj kuhinji“, kazao je. Uz brojne novinare iz lokalnih i nacionalnih hrvatskih medija te japanske novinarske ekipe, na prvoj sushi prezentaciji bili su predstavnici organizatora iz zadarskog TZ-a, članovi Udruge zadarskih restorana s koordinatorom događaja Dubravkom Milinom i glavnim kuharom zadarskog restorana „Foša“ Damirom Tomljanovićem. Učenike Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru pratili su njihovi profesori i ravnateljica Jadranka Brkić.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati