Dokazano je i u Hrvatskoj: Smrznuto povrće ima veću hranjivu vrijednost!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: 123rf
DOKAZANO je nebrojeno puta, međutim, određena uvjerenja koja su dugotrajno bila prihvaćena kao pravila, uobičajeno se vrlo sporo mijenjaju.
O kojemu je uvjerenju trenutno riječ?
DOKAZANO je nebrojeno puta, međutim, određena uvjerenja koja su dugotrajno bila prihvaćena kao pravila, uobičajeno se vrlo sporo mijenjaju.
O kojemu je uvjerenju trenutno riječ?
Riječ je o uvjerenju kako smrznuto povrće, odnosno njegova hranjiva vrijednost, se smanjuje prilikom zamrzavanja, međutim, provedeno je prvo domaće istraživanje koje se bavi usporedbom nutritivnih vrijednosti smrznutog i svježeg povrća koje je dokazalo upravo suprotno.
Navedeno istraživanje provela je doc. dr.sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć svoga tima s ciljem usporedbe razine pojedinih vitamina, poput vitamina A i C, u smrznutom i svježem povrću nakon uobičajenog kućnog skladištenja povrća u hladnjaku i zamrzivaču.
Navedeno istraživanje provela je doc. dr.sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć svoga tima s ciljem usporedbe razine pojedinih vitamina, poput vitamina A i C, u smrznutom i svježem povrću nakon uobičajenog kućnog skladištenja povrća u hladnjaku i zamrzivaču.
Istraživanje koje je proveo stručni tim provedeno je na način da se smrznuto povrće kupovalo u trgovinama, a svježe povrće u trgovini voća i povrća u sklopu tržnice, nakon čega su se namirnice skladištile u hladnjaku na temperaturi od 4°C, odnosno u zamrzivaču na temperaturi -18°C.
Svježe povrće se podvrgavalo mjerenju nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku te nakon četiri dana skladištenja
Svježe povrće se podvrgavalo mjerenju nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku te nakon četiri dana skladištenja
.
Rezultati istraživanja:
Mahune
Sadržaj vitamina C u smrznutim mahunama iznosio je 6,86 mg/100 g.
U svježim mahunama nakon jednog dana skladištenja u hladnjaku sadržaj vitamina C iznosio 6,34 mg/100 g, dok se nakon četiri dana skladištenja vrijednost snizila na 6,24 mg/100 g.
Brokula
Sadržaj vitamina C u smrznutoj brokuli iznosio je 37,8 mg/100 g, dok je sadržaj vitamina A iznosio je 412 mcg/100 g.
U svježoj svježoj brokuli nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku sadržaj vitamina C iznosio 38,7 mg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 27,3 mg/100 g.
U svježoj brokuli nakon jednog dana skladištenja u hladnjaku sadržaj vitamina A iznosio je 400 mcg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 288 mcg/100 g.
Špinat
Sadržaj folata u smrznutom špinatu iznosio je 24,5 mcg/100 g.
U svježem špinatu nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku folat bio prisutan u količini od 8,5 mcg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 6,6 mcg/100 g.
Cvjetača
Sadržaj vitamina C u smrznutoj cvjetači iznosio je 35,2 mg/100 g, dok je sadržaj folata u smrznutoj cvjetači iznosio je 12,8 mcg/100 g.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svježoj cvjetači nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku sadržaj vitamina C iznosio je 29,9 mg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 26,4 mg/100 g.
U svježoj cvjetači nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku sadržaj folata iznosio 12,1 mcg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 4,3 mcg/100 g.
Zaključak
Ukoliko se povrće smrzava u trenutku kad je najbogatije hranjivim tvarima metodom brzog smrzavanja ono sadržava visoke hranjive, odnosno nutritivne vrijednosti, čak viši u odnosu na svježe povrće koje se nekoliko dana skladišti u hladnjaku.
Savjet
Povrće ili samostalno uberite, ili odmrznite!
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati