8 kombinacija hrane koje uopće ne bismo smjeli jesti
Foto: WeHeartIt
JESTE li svjesni da, čak i ako birate zdrave namirnice, ponekad njihove pogrešne kombinacije mogu potkopati sve ono dobro i zdravo što pokušavate postići?
Neke kombinacije možda jedete iz neznanja, a neke iz navike pa provjerite jedete li neke od njih i pročitajte zašto to više ne biste smjeli raditi.
Topli kakao s punomasnim mlijekom
Kakao je bogat oksalnom kiselinom koja blokira apsorpciju kalcija, a kad se kombinira s kalcijem, ova kiselina doprinosi formiranju kristala oksalata koji pak mogu biti problem za osobe koje pate od bolesti bubrega ili već imaju bubrežne kamence.
Drugi je problem, naravno, industrijski kakao prah koji je pun šećera, a u kombinaciji s punomasnim mlijekom daje vam i veću količinu masti.
Savjet je stoga da, kad je već riječ o zdravom čokoladnom napitku, koristite čisti kakao i obrano mlijeko.
Salata začinjena samo limunom ili octom
Mnogi vitamini i druge vrijedne hranjive tvari, poput karotenoida koje se nalaze u povrću, za pravilnu apsorpciju zahtijevaju masti pa kad god svoju salatu začinite samo limunom ili octom, bez masti, zapravo si oduzimate puno zdravih elemenata.
Ako niste ljubitelj biljnih ulja, svakako se potrudite u salatu dodati namirnice s visokim udjelom masnoće poput avokada, maslina ili orašastih plodova.
Tjestenina sa sirom i rajčicama
Škrobni ugljikohidrati iz tjestenine toliko su bogati da se počinju probavljati već u ustima, uz pomoć naše sline. Rajčice, s druge strane, sadrže kiseline koje, čak i u malim količinama, prekidaju tu važnu ulogu sline, što dovodi do otežane probave škroba, a bjelančevine koje se nalaze u siru još će više otežati taj proces.
Zato, ako možete, pokušajte izbjeći tjesteninu sa sirom, a umjesto rajčice radije odaberite neko drugo, manje kiselo i lagano prepečeno povrće te začinsko bilje poput bosiljka. Tako će se ugljikohidrati puno brže razgraditi.
Šunka i jaja
Ova kombinacija koju svi volimo bogata je proteinima, no znanstvenici vjeruju da to baš nije tako dobra kombinacija za naše zdravlje. Problem je taj što organizam treba potrošiti dosta energije da probavi svu tu proteinsku hranu, pa sami sebi, pogotovo ako to jedete za doručak, oduzimate energiju koja vam treba za početak radnog dana.
Savjet je stoga da slaninu/suho meso radije zamijenite rajčicom. Tu će vam kiselina iz rajčice pomoći da brže probavite obrok, uz pomoć kombinacije kiseline i selena iz jajeta, a dokazano je i da likopen u rajčici ima bolje zdravstvene učinke kad se kombinira s vitaminom E iz žumanjka.
Mekinje s mlijekom
Mekinje su pune fitinske kiseline koja neke spojeve, ako se kombiniraju s kalcijem i magnezijem, čini netopivima te tako neiskoristivima, a istu kiselinu imamo i u pšeničnom te zobenom brašnu, iako u nešto manjim količinama. Zbog toga se ne preporučuje prekomjerno kombiniranje tih proizvoda s mlijekom. Štoviše, znanstvenici vam savjetuju da pijete mlijeko odvojeno, barem sat, sat i pol prije ili nakon obroka.
Ili mekinje obavezno skuhajte jer će termička obrada uništiti djelovanje fitinske kiseline.
Žitarice i sok od naranče
Žitarice u kombinaciji sa sokom od naranče, osobito ujutro, neće vam donijeti povećanje energije koju očekujete, ali može uzrokovati nelagodu i težinu u želucu. Kiseline u sokovima od naranče drastično smanjuju aktivnost enzima koji je odgovoran za razbijanje ugljikohidrata. Iz istog razloga ne preporučuje se kombinirati žitarice s bilo kojim drugim kiselim voćem ili bobicama.
Savjet je stoga da sok ili kiselu voćku pojedete barem sat vremena nakon obroka.
Pizza i cola
Znate da nisu zdravi ni pojedinačno, ali ova kombinacija stvarno je udarna jer traži užasno puno energije da probavite taj obrok. Osim toga, šećer u soku usporava probavu već u želucu pa ne može ni doći do vaših crijeva, gdje bi trebao biti do kraja rastopljen.
Ako baš ne možete odoljeti pizzi, onda radije popijte vodu s kojom ćete ubrzati proces probave, a slatki sok ostavite za kasnije. Ili ga, znate i sami, prorijedite na svom meniju.
Bijeli kruh i pekmez
Rafinirano pšenično brašno u kombinaciji sa šećerom daje vam dvostruku dozu ugljikohidrata koji uzrokuju brzo prodiranje glukoze u krv. To će vam pružiti malo energije, ali na kratko vrijeme, nakon čega slijedi osjećaj iscrpljenosti i loše raspoloženje, a još jedan argument protiv ove kombinacije glasi: kombinacija kvasca iz tijesta i šećera na prazan želudac može vam uzrokovati smetnje i nelagodu u trbuhu.
Zamijenite pšenični kruh s kruhom od cjelovitih žitarica, birajte kruh bez kvasca, a najzdravije bi bilo na njega, umjesto pekmeza, namazati med.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati