10 razloga zašto bi i na dijeti morali jesti kruh!
Foto: 123rf
KRUH je bauk samo ako ga jedete previše i ako vam je najdraži bijeli kruh. Ako promijenite samo te dvije navike moći ćete slobodno uživati u toj svakodnevnoj namirnici, bez straha od debljanja.
Ugljikohidrati iz kruha nisu neprijatelji dijete i zato nemojte osjećati krivicu što ga toliko volite. Jer realno, puno ljudi voli kruh i jednostavno je često nezamjenjiv ako se želimo stvarno najesti. I što je najvažnije - nutricionisti čak preporučuju da upravo kruh bude dio vašeg plana prehrane.
Naravno, nemojte si odmah približiti kilogram mirišljavog toplog bijelog kruha, niti ovo shvatite kako da ćete moći pojesti pet šnita njegova zdravije varijante - budite umjereni, ali prije svega kupite isključivo kruh s cjelovitim žitaricama. Samo ta navika pomoći će vam da u kruhu uživate bez grižnje savjesti.
Evo i 10 odličnih razloga:
Vlakna
Vlakna su važan dio dijete jer će vas držati sitima, te usput raditi čuda vašoj probavi, prosječna šnita kruha sa cjelovitim žitaricama ima oko tri grama super vlakana. Upravo je zato jedan sendvič dobrodošao u vašem dnevnom planu dijete s kojim ćete u svoj organizam unijeti četvrtinu preporučene količine vlakana, ručak će vam biti zasitan i zadovoljiti vašu potrebu za kruhu, a što je još slađe, to ne mora biti jedina štiha kruha u danu!
Cjelovite žitarice za zdravo srce
Prema preporukama nutricionista za zdravo srce potrebno je konzumirati cjelovite žitarice barem tri do pet puta dnevno, a tu ćete količini dobiti i u toliko šnita kruha. Stoga ih lijepo rasporedite na cijeli dan.
Bogatstvo B vitamina
Tiamin, riboflavin, niacin i (svi ostali vitamini B skupine) pomažu organizmu razgraditi ugljikohidrati koji se koriste za energiju. Vitamin B6 pomaže vašem živčanom sustavu, a folna kiselina koje također pronalazimo u kruhu s cjelovitim žitaricama je važna za održavanje zdravlja i vitalnosti - posebno žena. A sve ćete ih naći u samoj jednoj šniti zdravog kruha.
Daje vam energiju
Baš kao i voće ili povrće, kruh s cjelovitim žitaricama pun je kompleksnih ugljikohidrata koje ćete malo duže probavljati, ali će oni pritom duže i bolje regulirati šećere u krvi, a usput će vašem organizmu dati i potrebnu dozu energije da izdržite sve dnevne napore.
Nakrcat ćete se željezom
Vaš organizam treba imati zdrave matične stanice kako bi bolje sprovodili kisik u vaše mišiće, a za to vam treba i dovoljna doza željeza kako bi sustav funkcionirao kako treba. Zato svakako posegnite za kruhom jer ćete u njemu naći i dobru dozu željeza.
Steći ćete kontrolu nad porcijama
Obično se misli da jedna prosječna šnita kruha s cjelovitim žitaricama ima oko 100 kalorija pa se stoga držite baš te mjere. Ako vam dođe da za jedan obrok pojedete dvije šnite sjetite se da vam je jedna čisto dovoljna, i s brojem kalorija i s gramažom već spomenutih drugih zdravih nutrijenata. To nije bijeli kruh kojeg morate pojesti puno da bi se zasitili.
Jednostavan, a zdrav obrok
Fenomenalna stvar koju obožavamo kod kruha jest jednostavnost s kojom možemo napraviti kompletan obrok. Sendvič stoga stvarno ne mora biti sa salamom - šnita kruha može biti podloga stvarno za svašta.
Kruh je stvarno zakon!
Šnita kruha može biti i super zdrava podloga za još zdravije namirnice - namaz od humusa, avokado, povrće, jaja, meso sa žara, tofu, tunu, losos, neku drugu ribu, posni sir, začinske trave.... Popis je nevjerojatno dug.
Gluten vam ne treba biti neprijatelj
Gluten je jedan od onih sastojaka koji se ljudi nepotrebno sve više boje, no znajte da nema baš ništa loše u malo gluten osim ako zaista imate dijagnosticiranu celijakiju ili neki drugi razlog intolerancije na gluten.
Jer je toliko ukusan
Niste jedini koji ga volite, Mnoge kulture svijeta možda nemaju klasičan kruh na kakvog smo mi navikli, ali imaju svoje lepinje, tortilje i svašta spravljenog na sličnoj bazi. To je znak da ga svi volimo - i samim time znak da ako ćemo ga izbaciti iz svoje prehrane doći će dan kada će nam žudnja za kruhom pomutiti razum pa bismo mogli pretjerati.
Zato neka vaša dijeta počne i slobodno završi s kruhom, jer je ukusan i jer ima toliko mnogo razloga da ga ne izbacujemo iz svoje prehrane.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati