4 iznenađujuće prednosti koje biste mogli iskusiti ako prestanete jesti crveno meso
NAŠI preci od davnina su konzumirali crveno meso, ali taj trend značajno je smanjen u posljednjih nekoliko desetljeća. Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi izbacuju crveno meso iz svoje prehrane ili ga manje konzumiraju. Neki to čine zbog vlastitog zdravlja, neki zbog utjecaja na okoliš.
U svom najprirodnijem obliku, crveno meso prilično je hranjivo. Sadrži proteine i esencijalne mikronutrijente poput željeza, vitamina B12, niacina, vitamina B6, cinka i fosfora.
"Dugolančane omega-3 masti također mogu biti prisutne u crvenom mesu, ovisno o prehrani koju životinja konzumira, s riboflavinom, pantotenskom kiselinom, selenom, pa čak i količinama vitamina D u tragovima", istaknuo je doktor nutricionizma Roger E. Adams.
Međutim, hranjive tvari možemo dobiti i iz drugih izvora.
"Ostali životinjski proteini, mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke, žitarice i drugi izvori pružaju nam spektar hranjivih tvari potrebnih za optimalno funkcioniranje", objašnjava Adams.
Crveno meso, posebno kad se konzumira u velikim količinama, može biti povezano sa zdravstvenim problemima. Zato je Svjetska zdravstvena organizacija označila je crveno i prerađeno meso (hrenovke, kobasice, itd.) kancerogenim ili uzročnicima raka, a studije, uključujući i onu objavljenu u časopisu Oncology Reviews, povezuju visok unos crvenog mesa s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Druga istraživanja pokazala su povezanost između unosa crvenog mesa i povećane incidencije dijabetesa tipa 2, koronarne bolesti srca i moždanog udara.
Iako to ne znači da crveno meso treba eliminirati iz prehrane, već ga jesti umjereno, postoje neke iznenađujuće prednosti koje biste mogli iskusiti ako prestanete jesti crveno meso.
1. Mogli biste smanjiti rizik od srčanih bolesti
Jedan od potencijalnih rizika za srčane bolesti je prehrana bogata crvenim mesom.
"Crveno meso ima više zasićenih masnoća nego meso peradi i riba, što je povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti", objašnjava Adams. "Dodavanje više povrća i mononezasićenih masti također je ključno kada pokušavate smanjiti rizik od srčanih bolesti."
2. Možda ćete češće morati na wc
Crvenom mesu treba duže da se probavi, što može promijeniti vaše navike obavljanja nužde ako ga prestanete konzumirati.
3. Možda ćete smršaviti
Zamjena crvenog mesa drugim izvorima proteina može rezultirati gubitkom težine, napominje Richards.
"S crvenim meso često pretjerujemo i jedemo ga u većim količinama od preporučenih. Drugim riječima, lako unesemo više kalorija i masti nego što nam je potrebno samo jednim obrokom. Prelazak na manje masne varijante ili biljne proteine može ublažiti ovaj problem", dodaje on.
4. Možda ćete imati više energije
Kako se ispostavilo, jedna od prednosti izbacivanja crvenog mesa i zamjene drugim izvorima nemasnih ili biljnih proteina je poboljšana razina energije. To je zbog činjenice da tijelo koristi puno energije za razgradnju i probavu crvenog mesa, napominje Richards. Kada konzumirate drugu hranu, posebno onu bogatu željezom i B12, možete očekivati porast energije.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati