Ako se odreknete sira, mogle bi vas iznenaditi ove zdravstvene posljedice

OGROMAN broj ljudi obožava sir i to nije nikakva tajna niti iznenađenje. Kao glavni sastojak sendviča, nadjev za pizzu, u kombinacijama s nekim vrstama voća ili s maslinovim uljem, začinima i povrćem, sir je tako široko primjenjiv u prehrani.
Premda je gotovo nezamjenjiva namirnica (za one koji ga vole i smiju jesti), njegova konzumacija može dovesti i do nekih neželjenih zdravstvenih posljedica.
Za početak, mnoge vrste sira su prepune kalorija, masti i natrija, što može negativno utjecati na vaše fizičko zdravlje. Neki su sirevi bogati tiraminom, koji je poznati okidač za migrene i glavobolje.
Premda su istraživanja koja povezuju unos sira s kroničnim bolestima nedosljedna, svakako je važno biti na oprezu s količinama koje se konzumiraju, osobito ako ponekad uočavate neke simptome kojima ne znate uzrok. Evo što se može događati u vašem tijelu ako prestanete jesti sir, prema pisanju stranice Eat This, Not That:
Tonus i tekstura vaše kože mogu se poboljšati
Redukcija unosa sira i mliječnih proizvoda može imati pozitivan učinak na tonus i teksturu vaše kože. Mliječni proizvodi se povezuju s većom proizvodnjom masnoće na koži, stoga konzumacija sira može uzrokovati izbijanje prištića ili začepljivanje pora", kaže dr. Mya Bellinger, specijalistica interne medicine.
Možda ćete imati manje glavobolja i migrena
Ako s vremena na vrijeme patite od migrena, prehrana bogata sirom i mliječnim proizvodima može biti krivac za to. "Smanjenje konzumacije sira može smanjiti glavobolje i migrene uzrokovane učincima tiramina koji se nalazi u siru", objašnjava Bellinger.
Možda ćete smršavjeti
Konzumiranje većih količina sira također može negativno utjecati na vaše ciljeve mršavljenja. Na primjer, jedna porcija cheddara od 100 grama može sadržavati do 33 grama masti čineći ga jednim od kaloričnijih vrsta sira iz široke primjene.
Može vam se smanjiti rizik od obolijevanja od raka
Jedenjem manje sira unosite manje kazeina, proteina koji se nalazi u mlijeku i koji može biti povezan s nekim zdravstvenim problemima. "Pokazalo se da kazein povećava stope rasta tumora za određene vrste, kao što je rak prostate i potencijalno rak dojke", vjeruje dr. sc. Dana Ellis Hunnes, viša dijetetičarka u medicinskom centru UCLA.
Živjet ćete ekološkije
Već smo pisali o tome kako proizvodnja sira značajno šteti okolišu. "Za proizvodnju mlijeka općenito je potrebno puno vode", ističe Hunnes. Ona kaže da je za proizvodnju životinjskog mlijeka potrebno tri puta više vode u odnosu na biljno mlijeko.
"S ekološke perspektive, potrebno je puno zemlje da bi se proizvelo dovoljno mlijeka da se napravi kilogram sira, potrebne su tisuće litara vode, a dolazi i do značajnih emisija štetnih plinova u cijelom procesu", objasnila je Hunnes.
Mogli biste smanjiti pojave upalnih procesa u tijelu
Dijetetičarka Bess Berger ističe da sir i mliječni proizvodi sadrže puno aditiva, konzervansa i hormona koji mogu uzrokovati upale u tijelu. "Nažalost, kvaliteta mliječnih proizvoda danas je znatno lošija te su oni modificiraniji u odnosu na prije dvadeset godina - to utječe na zdravlje, što osobito primjećujem kod žena", kaže Berger.
Možda ćete biti manje naduti
"Mliječni proizvodi mogu uzrokovati želučane smetnje i nadutost zbog nedostatka adekvatnih enzima za razgradnju mliječnog šećera ili zbog pojave alergije", kaže dijetetičarka Trista Best.
"Nekim ljudima nedostaje potrebna količina laktaze u tijelu, enzima koji probavlja mliječni šećer, a ta pojava se često klasificira kao netolerancija na laktozu", dodaje Best. U tom slučaju, dobra opcija su biljne zamjene za sir.

bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati