Datulje vašim jelima daju puno više od slatkog okusa. Evo kako pomažu vašem zdravlju
MOŽDA ste probali datulje koje se nalaze u energetskim pločicama. Ovi sitni plodovi često služe kao prirodni zaslađivači hrane, ali istovremeno su i puni hranjivih tvari.
Dvije datulje sadrže 3.2 grama vlakana. No ponekad im je teško odoljeti i pojesti samo dvije, ali treba znati da previše vlakana može dovesti do nadutosti i proljeva kod nekih ljudi.
Osim toga, sićušno voće sastoji se od 70 posto ugljikohidrata, koji potječu uglavnom od šećera poput glukoze, saharoze i fruktoze, prema pregledu objavljenom u časopisu Food Research International. Ovi ugljikohidrati su korisni tijekom vožnje bicikla jer su primarno gorivo za vaše mišiće.
Ako vam to nije dovoljno, spomenimo da datulje osiguravaju i vitamine i minerale poput željeza, magnezija i bakra, važne za imunološki sustav. Željezo je posebno važno jer pomaže u prijenosu kisika do mišića kroz krvotok, a magnezij pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka i šećera u krvi, kao i u održavanju funkcije mišića i živaca. Magnezij je lako izgubiti znojenjem i mokrenjem, pa je ključan dio prehrane.
Prema studiji objavljenoj u International Journal of Molecular Sciences, većina sorti datulja sadrži polifenole i druge hranjive tvari koje pomažu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava i krvnog tlaka. Oni također mogu smanjiti upalu.
Ako želite probati jela od datulja, ovdje pronađite recepte za neka jela koja ih sadrže. Primjerice, u dane blagdana možete se zasladiti sirovim kuglicama od tri sastojka.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati