Dermatologinja upozorava na tri namirnice koje koje mogu povećati rizik od akni
ZDRAVLJE kože uvelike je povezano s onim što jedemo, a upale igraju značajnu ulogu u problemima poput akni, crvenila i prijevremenog starenja. Konzumiranje hrane koja potiče upale može narušiti ravnotežu u tijelu, što dovodi do povećanog oksidativnog stresa i oštećenja kože.
Ove namirnice mogu "uništiti" kožu tako što razgrađuju kolagen, uzrokuju suhoću i potiču izbijanje akni. Dermatologinja dr. Lily Talakoub nedavno je na TikToku podijelila popis vrsta hrane koje bismo trebali izbjegavati jer mogu uzrokovati različite probleme s kožom.
1. Rafinirani ugljikohidrati
Rafinirani ugljikohidrati potiču upale što može oslabiti zaštitnu barijeru kože, uzrokujući suhoću, iritaciju i povećani rizik od oštećenja uzrokovanih vanjskim čimbenicima. Dr. Talakoub navodi da namirnice poput tjestenine, kruha, bijele riže, gaziranih pića i zaslađivača "povećavaju vjerojatnost razvoja akni za 30 posto".
2. Mliječni proizvodi
Dermatologinja ističe povezanost između mliječnih proizvoda i težine akni kod tinejdžera. Također dodaje da "odrasli koji redovito konzumiraju mlijeko, imaju četiri puta veću vjerojatnost da će patiti od akni". Mliječni proizvodi sadrže prirodne hormone koji mogu povećati proizvodnju sebuma u koži, što može začepiti pore i dovesti do izbijanja akni, osobito kod osoba sklonih hormonskoj neravnoteži.
3. Brza hrana
Mnoge vrste brze hrane sadrže transmasnoće, prerađena ulja i aditive koji uzrokuju upale u tijelu. Kronične upale pogoršavaju stanja kože poput akni, osipa i ekcema te oslabljuju funkciju zaštitne barijere kože.
"Redovita konzumacija brze hrane povećava rizik od akni za 17%", upozorava dr. Talakoub. Namirnice poput kukuruznog i sojinog ulja narušavaju ravnotežu omega-6 i omega-3 masnih kiselina u tijelu, što može uzrokovati upalu.
Zdrava ravnoteža omega-3 i omega-6 masnih kiselina ključna je za zdravlje kože.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati