Dijetetičari: Ako želite smanjiti rizik od raka, u prehranu uključite ove namirnice
ODRŽAVANJE zdrave prehrane ključno je za opću dobrobit. Znanje o tome koje namirnice dodati u prehranu, a koje izbjegavati, može nam pomoći da ostanemo na pravom putu u procesu gubitka težine, spriječimo metabolički sindrom i čak smanjimo rizik od raka, tvrde stručnjaci. Ključ je uvijek uključiti cjelovite namirnice u obroke. No, koje su najbolje opcije ako želimo ostvariti ove ciljeve? Nutricionistice i dijetetičarke Lisa Andrews i Krutika Nanavati otkrile su nekoliko odličnih opcija.
1. Krstašice
Povrće iz skupine krstašica, uključujući brokulu, cvjetaču, kelj i prokulice, ima izvanredne zdravstvene prednosti povezane sa smanjenjem rizika od raka i gubitkom težine. Puno je spojeva poput sulforafana, niskokalorično je i bogato vlaknima, što ga čini idealnim izborom za mršavljenje i održavanje metabolizma. Vlakna potiču sitost, pomažući u kontroli apetita i sprječavanju prejedanja.
"Krstašice sadrže sulforafan, bioaktivni spoj s moćnim protuupalnim i antioksidativnim učincima. Vlakna i visok sadržaj vode povećavaju sitost i promiču zdravu probavu, doprinoseći kontroli težine. Sulforafan aktivira enzime detoksikacije u tijelu, potencijalno smanjujući izloženost kancerogenim kemikalijama", objašnjava Nanavati za SheFinds.
2. Bobičasto voće
Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda i malina, poznato je po iznimnim zdravstvenim prednostima, uključujući mogućnost smanjenja rizika od raka i podršku pri mršavljenju. Puno antioksidansa, bobičasto voće pokazuje snažna protuupalna svojstva koja se bore protiv oksidativnog stresa i upale u tijelu. Dodatno, visok sadržaj vlakana u bobičastom voću potiče osjećaj sitosti, pomaže u kontroli težine smanjenjem nepotrebnog grickanja i održava uravnotežen unos kalorija.
Andrews dodaje da bobičasto voće, poznato po svojoj prekrasnoj boji i slatkom okusu, sadrži flavonoide - vrstu antioksidansa koji smanjuju upale i rizik od raka. Bobičasto voće također ima manje šećera i kalorija od drugog voća.
"Raznolika kombinacija antioksidansa u bobičastom voću može zaštititi od oštećenja DNK. Njihova protuupalna svojstva mogu također igrati ulogu u prevenciji raka", ističe Nanavati.
Osim toga, visok sadržaj vlakana doprinosi zdravoj probavi, potencijalno smanjujući rizik od metaboličkog sindroma.
3. Masna riba
Masna riba, poput lososa, skuše i srdela, izdvaja se kao nutritivna snaga s dvostrukim učinkom: smanjenje rizika od raka i podrška pri mršavljenju. Bogata je izvorom omega-3 masnih kiselina, osobito EPA i DHA, poznatih po snažnim protuupalnim svojstvima. Omega-3 povezane su sa smanjenim rizikom od određenih vrsta raka i igraju ulogu u regulaciji upala u tijelu. Dodatno, visokokvalitetni proteini u masnoj ribi doprinose osjećaju sitosti, pomažući u kontroli apetita i poticanju mršavljenja.
Nanavati objašnjava: "Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA) koje imaju snažan protuupalni učinak, smanjujući upalne markere poput C-reaktivnog proteina (CRP)." Prednosti za mršavljenje uključuju visok sadržaj proteina koji potiče sitost. Osim toga, omega-3 mogu poboljšati sagorijevanje masti te čak pomoći u prevenciji metaboličkog sindroma.
"Omega-3 masne kiseline mogu spriječiti rast stanica raka. Također moduliraju funkciju imunološkog sustava, potencijalno povećavajući prevenciju raka", zaključila je Nanavati.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati