Dokazano je i u Hrvatskoj: Smrznuto povrće ima veću hranjivu vrijednost!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: 123rf
DOKAZANO je nebrojeno puta, međutim, određena uvjerenja koja su dugotrajno bila prihvaćena kao pravila, uobičajeno se vrlo sporo mijenjaju.
O kojemu je uvjerenju trenutno riječ?
DOKAZANO je nebrojeno puta, međutim, određena uvjerenja koja su dugotrajno bila prihvaćena kao pravila, uobičajeno se vrlo sporo mijenjaju.
O kojemu je uvjerenju trenutno riječ?
Riječ je o uvjerenju kako smrznuto povrće, odnosno njegova hranjiva vrijednost, se smanjuje prilikom zamrzavanja, međutim, provedeno je prvo domaće istraživanje koje se bavi usporedbom nutritivnih vrijednosti smrznutog i svježeg povrća koje je dokazalo upravo suprotno.
Navedeno istraživanje provela je doc. dr.sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć svoga tima s ciljem usporedbe razine pojedinih vitamina, poput vitamina A i C, u smrznutom i svježem povrću nakon uobičajenog kućnog skladištenja povrća u hladnjaku i zamrzivaču.
Navedeno istraživanje provela je doc. dr.sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć svoga tima s ciljem usporedbe razine pojedinih vitamina, poput vitamina A i C, u smrznutom i svježem povrću nakon uobičajenog kućnog skladištenja povrća u hladnjaku i zamrzivaču.
Istraživanje koje je proveo stručni tim provedeno je na način da se smrznuto povrće kupovalo u trgovinama, a svježe povrće u trgovini voća i povrća u sklopu tržnice, nakon čega su se namirnice skladištile u hladnjaku na temperaturi od 4°C, odnosno u zamrzivaču na temperaturi -18°C.
Svježe povrće se podvrgavalo mjerenju nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku te nakon četiri dana skladištenja
Svježe povrće se podvrgavalo mjerenju nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku te nakon četiri dana skladištenja
.
Rezultati istraživanja:
Mahune
Sadržaj vitamina C u smrznutim mahunama iznosio je 6,86 mg/100 g.
U svježim mahunama nakon jednog dana skladištenja u hladnjaku sadržaj vitamina C iznosio 6,34 mg/100 g, dok se nakon četiri dana skladištenja vrijednost snizila na 6,24 mg/100 g.
Brokula
Sadržaj vitamina C u smrznutoj brokuli iznosio je 37,8 mg/100 g, dok je sadržaj vitamina A iznosio je 412 mcg/100 g.
U svježoj svježoj brokuli nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku sadržaj vitamina C iznosio 38,7 mg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 27,3 mg/100 g.
U svježoj brokuli nakon jednog dana skladištenja u hladnjaku sadržaj vitamina A iznosio je 400 mcg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 288 mcg/100 g.
Špinat
Sadržaj folata u smrznutom špinatu iznosio je 24,5 mcg/100 g.
U svježem špinatu nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku folat bio prisutan u količini od 8,5 mcg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 6,6 mcg/100 g.
Cvjetača
Sadržaj vitamina C u smrznutoj cvjetači iznosio je 35,2 mg/100 g, dok je sadržaj folata u smrznutoj cvjetači iznosio je 12,8 mcg/100 g.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svježoj cvjetači nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku sadržaj vitamina C iznosio je 29,9 mg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 26,4 mg/100 g.
U svježoj cvjetači nakon jednoga dana skladištenja u hladnjaku sadržaj folata iznosio 12,1 mcg/100 g, dok se nakon četiri dana vrijednost snizila na 4,3 mcg/100 g.
Zaključak
Ukoliko se povrće smrzava u trenutku kad je najbogatije hranjivim tvarima metodom brzog smrzavanja ono sadržava visoke hranjive, odnosno nutritivne vrijednosti, čak viši u odnosu na svježe povrće koje se nekoliko dana skladišti u hladnjaku.
Savjet
Povrće ili samostalno uberite, ili odmrznite!
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se Pročitajte još
Učitavanje komentara