Doktor: Ako želite vitku liniju, izbjegavajte pet vrsta hrane
NEOSPORNO je da su ugljikohidrati ključni dio svake prehrane, ali jednako je važno zapamtiti da nisu svi ugljikohidrati jednaki. Dok složeni ugljikohidrati, poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, pružaju hranjive tvari i vlakna koja su našem tijelu potrebna za optimalno funkcioniranje, rafinirani i prerađeni ugljikohidrati mogu narušiti zdravlje, izazivajući upale i debljanje.
Prema liječniku dr. Michaelu Laheyju, neki su ugljikohidrati posebno opasni jer potiču nakupljanje masnog tkiva na području trbuha i povećavaju upalne markere poput C-reaktivnog proteina (CRP). Upozorio je na pet ugljikohidrata koji mogu biti štetni za ciljeve mršavljenja.
1. Bijeli kruh
Iako se ovaj uobičajeni proizvod može činiti bezopasnim i ukusnim, bijeli kruh je napravljen od rafiniranih žitarica koje nemaju vlakna i esencijalne hranjive tvari. Ta prerađena vrsta kruha uzrokuje brze skokove šećera u krvi što na kraju može rezultirati povećanim skladištenjem masnoće, osobito na području trbuha.
"Bijeli kruh izaziva veće skokove šećera u krvi od kruha od cjelovitih žitarica, što dovodi do nakupljanja trbušne masnoće i povećava razinu CRP-a", objašnjava dr. Lahey za SheFinds.
2. Kolači i slatka peciva
Iako svi volimo slatke poslastice, tužna je vijest da kolači i peciva kombiniraju najgore iz oba svijeta: rafinirane šećere i nezdrave masti. Ovi sastojci čine ih "dvostrukom prijetnjom" kada je riječ o dobivanju na težini i upalama. Liječnik ističe: "Uzrokuju pretilost jer imaju visok glikemijski indeks, a transmasti povećavaju razinu upala." Iako su ove poslastice ukusne, najbolje ih je konzumirati umjereno.
3. Slatke žitarice za doručak
Žitarice za doručak sigurno su brz i ukusan obrok za užurbana jutra, ali ako pazimo na svoje zdravlje, najbolje ih je izbjegavati. Puni su rafiniranih šećera i prerađenih žitarica, ovi proizvodi mogu sabotirati naše ciljeve. "Gotovo sve slatke žitarice sadrže rafinirane šećere i prerađene žitarice koje pogoršavaju nakupljanje trbušne masnoće i potiču upale u tijelu", kaže dr. Lahey.
4. Bijela riža
Koliko god to ne želimo priznati, bijela riža je još jedan popularni ugljikohidrat koji izaziva skokove šećera u krvi i nudi malo hranjivih tvari. "Bijela riža nije bogata vlaknima, što dovodi do brzog porasta šećera u krvi", napominje liječnik. S vremenom ti skokovi doprinose nakupljanju masnoće na trbuhu i povećavaju upale, pa su cjelovite žitarice bolja alternativa.
5. Čips od krumpira
Iako je čips jedna od omiljenih grickalica, nije nimalo zdrav. Čips od krumpira napravljen je od škroba koji se brzo pretvara u šećer u tijelu te je među najgorim namirnicama za upale i debljanje.
"Čips od krumpira sadrži jednostavne šećere u obliku škroba koji se lako pretvaraju u šećer, a nezdrava ulja čine ga jednim od najvećih uzročnika trbušne masnoće i upala", ističe Lahey. Srećom, postoji mnogo zdravih grickalica koje možete odabrati umjesto čipsa.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati