Dva popularna deserta koja ne bi trebalo jesti navečer. Uzrokuju upale i rast šećera
MNOGI od nas često vole uživati u desertima, ponekad i više nego što bismo trebali. Osim što dugoročno mogu uzrokovati debljanje, jedenje deserata navečer može imati i druge neželjene posljedice. Brojni deserti sadrže velike količine rafiniranih šećera, nezdravih masti i praznih kalorija.
Pretjerivanje s ovakvim poslasticama može dovesti do upala i naglog rasta šećera u krvi. Kako piše SheFinds, upale su često potaknute prerađenim sastojcima, umjetnim dodacima i viškom šećera, koji remete prirodne procese u tijelu. Također, deserti koji izazivaju nagle skokove šećera u krvi mogu uzrokovati energetske padove i povećanu pohranu masnoća tijekom vremena. Konzumacija takvih deserta navečer može dodatno pogoršati situaciju jer se tijelo priprema za odmor.
Dijetetičarka Jeanette Giacinto za SheFinds izdvojila je dvije popularne vrste deserata koje ne bismo trebali jesti navečer prije spavanja.
Pite
Iako su ukusne, neke pite mogu sadržavati transmasti ili visoke razine zasićenih masti iz maslaca, margarina ili prerađenih nadjeva. Tijelo tijekom večeri daje prednost odmoru i regeneraciji, pa konzumacija teških, slatkih namirnica poput pita može otežati te procese.
"Kora za pitu priprema se s velikim količinama maslaca, što je čini nepovoljnim izborom za one koji pokušavaju smršavjeti. Osim toga, kora je napravljena od brašna koje se razgrađuje u šećer, dok je nadjev često vrlo sladak, što može doprinijeti skokovima šećera u krvi", tvrdi dijetetičarka.
Kolačići s puno šećera
Kolačići s puno šećera sadrže vrlo malo vlakana, proteina ili zdravih masti koji su ključni za održavanje uravnoteženih razina šećera u krvi. Bez tih hranjivih tvari, šećeri i ugljikohidrati iz kolačića apsorbiraju se još brže, što pojačava njihov potencijal za izazivanje upala, prenosi SheFinds.
Ipak, umjerenost je ključ, kako napominje Giacinto, jer jedan kolačić tu i tamo neće naškoditi. "Većina kolačića s puno šećera sadrži najmanje sto kalorija i priprema se s maslacem ili uljem, što samo po sebi nije loše, ako se ne pretjeruje", upozorava Giacinto.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati