Nutricionistica upozorava na dvije namirnice koje negativno utječu na metabolizam
PREDDIJABETES je stanje u kojem je razina šećera u krvi viša od normalne, što povećava vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa 2. Ovo stanje često je praćeno debljanjem i upalama što dodatno narušava metaboličko zdravlje.
Dakle, za osobe koje imaju preddijabetes, održavanje zdrave i uravnotežene prehrane ključno je za kontrolu razine šećera u krvi. Preddijabetes treba shvatiti kao ozbiljno upozorenje za poboljšanje prehrambenih navika kako bismo spriječili napredovanje u dijabetes koji može uzrokovati razne zdravstvene probleme, poput srčanih bolesti, problema s bubrezima i oštećenja živaca.
Važno je obratiti pozornost na unos šećera, ali nije riječ samo o slatkišima. Stručnjaci savjetuju smanjenje unosa i drugih vrsta hrane. Nutricionistica i dijetetičarka, Krutika Nanavati, upozorava da su ovo najgori izbori za osobe s preddijabetesom. Evo zašto.
1. Prženi krumpirići
Pržena hrana nikada nije najbolja opcija za naše zdravlje, osobito ako imamo preddijabetes. "Pržena hrana, poput pomfrita i pohanih komadića piletine, često je puna nezdravih zasićenih masti. Ove vrste masti mogu povećati razinu šećera u krvi, što može dovesti do inzulinske rezistencije i dijabetesa", objašnjava Nanavati za SheFinds.
Umjesto toga, preporučuje se biranje nemasnih proteina i pečenih opcija, poput pečenog povrća. Povremeno uživanje u ovakvim namirnicama neće nužno dovesti do dijabetesa, ali za osobe s preddijabetesom vrlo je važno ograničiti njihov unos što je više moguće.
2. Bijeli kruh
Rafinirane žitarice općenito su loš izbor za zdravlje, posebno su problematične za osobe koje žele kontrolirati razinu šećera u krvi. "Hrana poput bijelog kruha, bijele riže i procesiranih žitarica za doručak su rafinirane žitarice koje su lišene prehrambenih vlakana, vitamina i minerala", upozorava Nanavati.
Tvrdi da te namirnice imaju visok glikemijski indeks i mogu izazvati nagle skokove šećera u krvi što s vremenom može dovesti do inzulinske rezistencije. Umjesto toga, najbolje je birati cjelovite žitarice.
"Cjelovite žitarice pružaju veću nutritivnu vrijednost zbog većeg sadržaja prehrambenih vlakana, vitamina i minerala. Njihov unos pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa", dodaje nutricionistica.
Prehrana igra ključnu ulogu u kontroli razine šećera u krvi, ali određene namirnice, poput bijelog kruha i krumpirića, mogu pogoršati stanje izazivanjem upala, povećanjem razine inzulina i poticanjem debljanja. Stručnjaci preporučuju izbjegavanje ovih namirnica kako bismo spriječili debljanje, poboljšali osjetljivost na inzulin i smanjili rizik od razvoja dijabetesa u budućnosti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati