Fan ste crne kave i tamne čokolade? Zaslužan je jedan gen, tvrdi istraživanje
STUDIJE su pokazale da umjerene količine crne kave - između tri i pet šalica dnevno - smanjuju rizik od određenih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nekoliko vrsta raka, piše CNN.
"Znamo da postoji sve više dokaza koji upućuju na povoljan utjecaj konzumacije kave na zdravlje. Ali čitajući između redaka, svatko tko ikome savjetuje da konzumira kavu obično bi mu savjetovao da konzumira crnu kavu, zbog razlike između konzumacije crne kave i kave s mlijekom i šećerom", rekla je istraživačica kofeina Marilyn Cornelis, izvanredna profesorica preventivne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern Feinberg.
Gen za kavu
U prethodnim istraživanjima Cornelis i njezin tim otkrili su da genetska varijanta može pridonijeti tome zašto neki ljudi uživaju u brojnim šalicama kave dnevno, dok drugi ne.
"Ljudi s određenim genom brže metaboliziraju kofein, tako da stimulativni učinci brže nestaju i moraju piti više kave", rekla je.
"Ovo bi moglo objasniti zašto se čini da je nekim pojedincima dobro da konzumiraju puno više kave u odnosu na nekoga tko bi mogao biti nervozan ili tjeskoban", dodala je.
U novoj studiji objavljenoj u magazinu Nature Scientific Reports Cornelis je preciznije analizirala vrste kavopija, odvajajući ljubitelje crne kave od ljubitelja mlijeka i šećera.
"Otkrili smo da oni koji piju kavu s genetskom varijantom koja odražava bržu preradu kofeina preferiraju gorku, crnu kavu", rekla je Cornelis. "Također smo pronašli istu genetsku varijantu kod ljudi koji više vole običan čaj od zaslađenog i gorku tamnu čokoladu u odnosu na nježniju mliječnu čokoladu."
Gorki okusi i mentalni poticaj
Međutim, Cornelis i njezin tim ne misle da preferencija ima ikakve veze s okusom obične crne kave ili čaja. Umjesto toga, rekla je, ljudi s ovim genom preferiraju crnu kavu i nezaslađen čaj jer gorak okus povezuju s povećanjem mentalne budnosti, za kojom žude od kofeina.
"Naše tumačenje je da ti ljudi izjednačavaju prirodnu gorčinu kofeina s psihostimulacijskim učinkom", rekla je Cornelis. "Nauče povezivati gorčinu s kofeinom i stimulativnim učinkom koji osjećaju."
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati