Je li doista potrebno namakati voće i povrće u vodi prije konzumiranja?
PRANJE voća i povrća prije konzumacije i kuhanja je pravilo u gotovo svakom kućanstvu, ali nedavno se počelo diskutirati o tome može li ga namakanje u vodi učiniti sigurnijim za jelo.
Video biljnih ušiju koje gmižu po zdjeli s vodom u kojoj se namače brokula postao je viralan na TikToku i mnoge je potaknuo da temeljitije operu voće i povrće prije nego što ga pojedu.
"Blaženo neznanje" naslov je kratkog isječka koji prikazuje biljne uši skrivene u brokuli kako plutaju u vodi. Snimka je skupila preko 106 tisuća lajkova i 2800 zgroženih komentara.
Iako temeljito pranje može pomoći da se riješite biljnih ušiju i drugih gmizavaca, može li spriječiti da se razbolite?
"Mnogi ljudi ne žele jesti insekte. Pranje također uklanja pijesak, pesticide, gnojivo i druge stvari", rekao je Keith Schneider, profesor sigurnosti hrane na Sveučilištu u Floridi, te dodao da zapravo bube koje vidite u konkretnom videu ne mogu uzrokovati bolesti.
"Ono što vam može naškoditi su bakterije, poput salmonele, listerije i e.coli. Nažalost, ako su bakterije ili virusi zarazili vašu hranu, ne možete puno učiniti u vezi s tim. Bolesti koje se prenose hranom teško je ukloniti. Ljudi se brinu zbog pesticida, ali oni mogu ubiti te mikroorganizme i smanjiti razinu mikroba na površini voća i povrća", ističe Schneider.
Koje su uobičajene bolesti koje se prenose hranom, a na koje treba paziti?
Prema Schneideru, procjenjuje se da je oko 50 posto bolesti koje se prenose hranom uzrokovano norovirusom. Vrlo zarazan, ali ne i smrtonosan, norovirus uzrokuje povraćanje, proljev i bol u trbuhu. Norovirusom se možete zaraziti konzumiranjem kontaminirane hrane, dodirivanjem kontaminiranih površina ili od zaraženih ljudi.
"Godišnje imamo oko milijun slučajeva salmonele, a umre od 300 do 500 ljudi", iznosi Schneider.
Kada su u pitanju bolesti koje se prenose hranom, vjerojatnije je da ćete virus ili bakteriju pronaći na sirovom mesu nego na voću ili povrću.
"Šanse da nađete salmonelu na sirovom hamburgeru koji donesete kući su otprilike 15 do 20 posto. Pronalazak salmonele na zelenom lišću salate ili rajčici možda je jedan naprema 1000", kaže profesor.
Međutim, kuhanje uništava mnoge bolesti koje se prenose hranom, dok se voće i povrće u većini slučajeva jede sirovo.
"Dakle, potrebno je više pažnje na terenu kako bi se spriječilo da bakterije uopće dospiju na hranu", upozorava Schneider.
Na kraju, iako bolesti koje se prenose hranom nisu zabavne, Schneider savjetuje da iz svoje prehrane ne izbacujete sirovo voće i povrće.
"Dobrobiti su veće od potencijalne šanse da se razbolite. U SAD-u su šanse da umrete zbog hrane jednake onima da dobijete na lutriji", zaključio je.