Jedite ove ugljikohidrate i sigurno se nećete debljati
Foto: 123rf
ZAŠTO su ugljikohidrati uopće došli na zao glas, kad su toliko dobri, baš za mršavljenje?
Sve je to zbog neznanja i krivog mišljenja koje je "nevine" ugljikohidrate smjestilo pod grijeh zvan škrob i šećeri, zbog čega se mnogi danas trude u potpunosti ih izbaciti iz prehrane, a to je greška koja ih može stajati zdravlja pa čak i još većeg viška kilograma. Kažu to i moderna istraživanja koja ističu da se ugljikohidrata ne smijemo odreći, posebno ne onih vrsta koje sadrže veći udio otpornog škroba, nutrijenta koji bi mogao biti ključan faktor za regulaciju tjelesne težine.
Kada jedemo rafinirane ugljikohidrate, poput bijelog kruha i kolača (zbog kojih su dobri ugljikohidrati na lošem glasu), naše tijelo apsorbira ih vrlo brzo, a hormonski inzulin uvodi ih u naše stanice. Kad ih jedemo puno, tijelo će, umjesto da ih sagori, pohraniti većinu tih kalorija. A to nije slučaj s otpornim škrobom koji je tako nazvan jer se opire brzoj probavi, što znači da se dulje zadržava u organizmu i tako nam daje potrebnu energiju, a usput služi i kao moćan probiotik za bolje zdravlje probavnog sustava.
Srećom, otporni škrob se nalazi u nizu ukusnih namirnica. Imaju ga mahunarke, grah, cjelovite žitarice i neke sjemenke, kao i krumpir te banane, posebno one nezrele. Osim toga, tu su i proizvodi na bazi brašna od graha, krumpirova škroba, škroba od tapioke ili brašno od smeđe riže koji se također smatraju odličnim izvorima otpornog škroba.
A čak ni to nije sve. Kako piše na stranicama portala Health, zanimljivo je da mnoge namirnice s vremenom postaju dobar izvor otpornog škroba, iako bismo ih možda, zbog neznanja, odmah strpali među one loše, a riječ je o ostacima hrane.
Naime, kada kuhate određenu škrobnu hranu, poput bijele riže, tjestenine ili krumpira, a zatim ga ohladite u hladnjaku, te namirnice u hladnjaku počinju razvijati otporni škrob. "Kuhanje ugljikohidratnog škroba mijenja kemijski sastav u hrani", objasnio je Paul Arciero, profesor sa Skidmore Collegea, "a kad se hrana ohladi škrob postaje otporan na brzu probavu u tankom crijevu, a čak i kad ih ponovno zgrijete, sastav će ostati nepromijenjen. To znači da će obična tjestenina postati bolja, odnosno duže vas držati sitima ako jedno vrijeme odstoji kuhana, u hladnjaku".
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati