Liječnik objasnio što povezuje ugljikohidrate s masnim naslagama na trbuhu
UGLJIKOHIDRATI nisu jedini uzrok masnih naslaga na vašem trbuhu, no ako ih previše pojedete, mogu itekako utjecati na to, istaknuo je dr. Robert Milanes za Popsugar.
"Ako jedete bilo koju vrsta makronutrijenata više nego što je potrebno, dobit ćete na težini. Ipak, način na koji se ugljikohidrati probavljaju čini ih posebno rizičnima, pogotovo ako pokušavate izgubiti na težini", objasnio je dr. Milanes.
"Ugljikohidrati se raščlanjuju na glukozu, koja služi kao izvor energije našim stanicama i organima. Sav višak se pohranjuje kao glikogen u našoj jetri koji se potom opet može pretvoriti u glukozu koju tijelo koristi u nedostatku energije. Pravi problem nastaje kada su 'skladišta' glikogena pretrpana", rekao je dr. Milanes.
"Kada jedemo ugljikohidrate, raste razina inzulina. Inzulin je zadužen za uzimanje glukoze iz krvotoka i slanje u dijelove tijela kojima je potrebna energija, no također je zadužen i za pohranu masti. Ako jedete previše ugljikohidrata, i ne postoji područje u tijelu koje vapi za energijom, glukoza nema kuda i pohranjuje se kao masnoća", objasnio je liječnik.
Postoje dvije vrste ugljikohidrata: jednostavni ugljikohidrati, koji se uglavnom nalaze u prerađenoj hrani, te složeni ugljikohidrati, koji su bogati vlaknima i sporije se probavljaju.
"Složeni će vam ugljikohidrati omogućiti da se duže osjećate sito, ali oni će isto tako održati razinu inzulina stabilnom, što će potaknuti sagorijevanje masti i spriječiti njezino skladištenje", poručio je dr. Milanes i dodao da je zbog toga najbolje konzumirati povrće poput brokule, cvjetače, kupusa i prokulica, pogotovo ako se želite riješiti masnih naslaga ili spriječiti njihovo nakupljanje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati