Muškarac oštetio jetru prejedajući se pahuljicama za doručak
PAHULJICE su dostupne u raznim okusima i oblicima i mnogi ovaj brzi doručak smatraju omiljenim, osobito djeca. Međutim, nedavni slučaj 51-godišnjeg muškarca mnogima je otvorio oči i natjerao ih da pripaze koliko žitarica konzumiraju svaki dan.
Chris Kirk iz Engleske zaposleni je otac koji je često jeo žitarice za doručak, katkad i za ručak jer se znalo dogoditi da nema vremena za pravi obrok. Međutim, ljubav prema žitaricama na kraju je skupo platio, izvještava Express UK.
Jedući oko dvije zdjelice kukuruznih pahuljica svaki dan, Chris se nesvjesno predozirao željezom, što je počelo utjecati na njegovo zdravlje.
"Počele su me jako svrbjeti ruke i stopala, nisam mogao spavati, imao sam malo energije, a nedavno sam prestao pušiti pa sam se i malo udebljao. Moj liječnik me poslao na rutinsko vađenje krvi. Nalaz je pokazao problem s jetrom", ispričao je.
Njegova jetra je skladištila prekomjerne količine željeza
U sljedećih šest mjeseci stanje se pogoršalo. Budući da je imao prekomjernu težinu i spadao u kategoriju pretilih, oštećenje jetre pripisivalo se njegovoj težini.
"To je bilo frustrirajuće. Svi su mislili da imam cirozu jetre zbog pretilosti. Nitko me nije ozbiljno shvaćao ni pravilno istražio moj problem", dodao je Chris.
Ispostavilo se da su Chrisove razine feritina više. Feritin je protein koji skladišti željezo u stanicama. Analiza feritina u krvi može pokazati unosite li previše ili premalo željeza. A budući da mnoge žitarice sadrže 100 posto preporučene dnevne doze željeza, jedenje previše kukuruznih pahuljica dovelo je do toga da Chrisova jetra skladišti prekomjerne količine željeza, što je trovalo njegove stanice.
Nakon što je izbacio kukuruzne pahuljice i drugu hranu bogatu željezom, poput špinata, iz svoje prehrane, Chris više ne osjeća neugodne simptome. Njegove su se razine feritina također vratile unutar normale.
Chris je rekao da se prvi put u više od pet godina osjeća zdravim i da je počeo gubiti na težini.
Mogu li žitarice koje jedemo za doručak uzrokovati trovanje željezom?
Komentirajući Chrisovu situaciju, doktor Sihame Benmira iz Medichecksa rekao je: "To što se dogodilo Chrisu kod većine ljudi nije vjerojatno. Ako konzumirate obogaćene žitarice, vjerojatno nećete doživjeti preopterećenje vitaminima ili mineralima. Trovanje željezom ovisi o tome koliko željeza osoba unosi, ali i o drugim čimbenicima kao što su zdravstveni problemi i uzimanje nekih lijekova."
Konzumiranje obogaćenih žitarica može pomoći u sprječavanju nedostatka hranjivih tvari. Međutim, važno je provjeriti informacije o nutritivnom sastavu proizvoda na pakiranju jer mnoge žitarice imaju visok udio dodanog šećera i rafiniranih ugljikohidrata.
Najbolje je odabrati žitarice s niskim udjelom šećera i visokim udjelom vlakana. Pazite da ih konzumirate umjereno, a ne pretjerano, kako biste izbjegli bilo kakvu mogućnost unosa previše hranjivih tvari i šećera. Također, možete zamijeniti žitarice drugim zdravim i neprerađenim opcijama kao što je zobena kaša.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati