Najgori ugljikohidrati koji bi mogli povećati rizik od raka, prema nutricionistici
PREHRANA igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja, uključujući prevenciju bolesti poput raka. Odabir zdravih namirnica može smanjiti rizik, dok prekomjerna konzumacija prerađenih proizvoda može imati suprotan učinak. Visoko prerađena hrana, poput bijelog kruha, slatkih žitarica i peciva, često dovodi do naglog rasta šećera u krvi, povećane razine inzulina, debljanja i upala – faktora koji povećavaju rizik od raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva i gušterače.
Dakle, jedna od najvećih prijetnji zdravlju su prerađeni ugljikohidrati; probavljaju se brzo, izazivajući nagli porast šećera i inzulina, što s vremenom može uzrokovati inzulinsku rezistenciju, upalu i oksidativni stres.
"Česte visoke razine inzulina mogu dovesti do inzulinske rezistencije, gdje stanice s vremenom počinju slabije reagirati na inzulin", ističe dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati za SheFinds. Dodaje da ti procesi štete stanicama i stvaraju pogodno okruženje za razvoj raka. Suprotno tome, cjelovite žitarice probavljaju se sporije te održavaju stabilne razine šećera i smanjuju upalne procese u tijelu.
Cjelovite žitarice donose zaštitna svojstva koja prerađeni ugljikohidrati ne mogu ponuditi
Cjelovite žitarice, poput zobi, kvinoje i ječma, obiluju vlaknima i hranjivim tvarima koje podržavaju probavu, zdravlje crijeva i regulaciju šećera u krvi. Vlakna ubrzavaju prolazak hrane kroz probavni sustav, smanjujući izloženost potencijalnim kancerogenim tvarima, što posebno pomaže u zaštiti debelog crijeva.
"Cjelovite žitarice obiluju hranjivim tvarima i vlaknima, koje prerađeni ugljikohidrati jednostavno ne pružaju", kaže Nanavati.
Dvije od najboljih cjelovitih žitarica koje dijetetičarka preporučuje uključuju zob, koja regulira šećer i podržava imunitet, te kvinoju, bogatu proteinima i esencijalnim aminokiselinama, s potencijalnim zaštitnim učinkom protiv raka.
"Cjelovite žitarice donose zaštitna svojstva koja prerađeni ugljikohidrati ne mogu ponuditi. Uvođenjem njih u prehranu možete stabilizirati razinu šećera, smanjiti upale i dugoročno smanjiti rizik od raka", zaključuje Nanavati.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati