Nutricionistica i neuroznanstvenica s Harvarda kažu da je ovo najbolja hrana za mozak
SVE ŠTO jedemo može utjecati na funkciju našeg mozga, uključujući sposobnost da se zaštitimo od Alzheimerove bolesti, a postoje određene namirnice koje pružaju veće prednosti.
Postoji jedna namirnica za koju nutricionistica s Harvarda, dr. Uma Naidoo, i neuroznanstvenica s Harvarda, Lisa Genova, kažu da je ključna za zdrav mozak: zeleno lisnato povrće.
Neki od primjera ovog povrća su:
- Kelj
- Špinat
- Zelene salate
- Kupus
- Blitva
- Gorušica
Stručnjakinje kažu da je zeleno povrće dobro za mozak iz sljedećih razloga.
1. Bogato je vitaminima B skupine
Lisnato povrće prva je vrsta hrane koju Naidoo predlaže svojim pacijentima koji žele popraviti raspoloženje.
"Vitamin B9 ključan je za potporu mozgu i neurološkom zdravlju, optimalnoj funkciji neurotransmitera i uravnoteženom psihološkom zdravlju", rekla je nutricionistica za CNBC.
2. Ima visok sadržaj hranjivih tvari koje pospješuju rad mozga
Zeleno lisnato povrće također je puno onoga što Genova naziva "hranjivim tvarima koje pospješuju rad mozga", uključujući folat, lutein i beta-karoten.
3. Puno je vlakana
Naidoo radije preporučuje unos veće količine vlakana kroz prehranu, posebno hranu biljnog podrijetla. Lisnato povrće odlično je za taj cilj.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati