Obratite pažnju na glikemijski indeks hrane
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: 123rf
GLIKEMIJSKI indeks opisuje stopu unosa ugljikohidrata i efekt njihovog unosa na povećanje glukoze u krvi.
Visok glikemijski indeks posjeduje hrana koja se brzo probavlja te izaziva znatan porast šećera u krvi.
Nizak glikemijski indeks posjeduje hrana koja se sporije probavlja i reapsorbira. Hrana visokog glikemijskog indeksa radi ubrzanog porasta šećera u krvi izaziva povećano lučenje inzulina, hormona koji je odgovoran za smanjenje nivoa glukoze u krvi.
Srce koristi ugljikohidrate kao osnovni izvor energije.
Nakon konzumacije obroka apsorbirani šećeri krvotokom se prenose u srce, mišiće i jetru.
Skeletni mišići glukozu mogu sačuvati i deponirati te je koristiti kada im je potrebna. Granule tako sačuvane glukoze nazivaju se glikogen.
U obliku glikogena glukoza se također skladišti i u jetri.
Mišićni glikogen mogu koristiti isključivo mišići u kojima se on nalazi, dok glikogen iz jetre mogu koristiti sva tkiva kojima je potrebna energija.
Skeletni mišići glukozu mogu sačuvati i deponirati te je koristiti kada im je potrebna. Granule tako sačuvane glukoze nazivaju se glikogen.
U obliku glikogena glukoza se također skladišti i u jetri.
Mišićni glikogen mogu koristiti isključivo mišići u kojima se on nalazi, dok glikogen iz jetre mogu koristiti sva tkiva kojima je potrebna energija.
Hrana visokog glikemijskog indeksa stimulira stanice u organizmu na skladištenje glukoze što s vremenom može dovesti do manje osjetljivosti na inzulin, odnosno može doprinijeti nastanku dijabetesa tipa 2.
Nadalje, inzulinska rezistencija povezana je s oboljenjima srca, pretilosti i starenjem.
Danas je vrlo uobičajena pojava inzulinske rezistencije koja se povezuje se s prekomjernom tjelesnom težinom, hipertenzijom, niskim HDL kolesterolom te povišenim trigliceridima i glukozom u krvi.
Nadalje, inzulinska rezistencija povezana je s oboljenjima srca, pretilosti i starenjem.
Danas je vrlo uobičajena pojava inzulinske rezistencije koja se povezuje se s prekomjernom tjelesnom težinom, hipertenzijom, niskim HDL kolesterolom te povišenim trigliceridima i glukozom u krvi.
UNOS HRANE S VISOKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM
Hrana s visokim glikemijskim indeksom može bit korisna ukoliko želite dostaviti glukozu do stanica kako biste nadoknadili mišićni glikogen nakon dugotrajnog napora.
Nadalje, istovremeni unos jednostavnih ugljikohidrata, masti i proteina usporava ulazak glukoze u krvotok.
Nadalje, istovremeni unos jednostavnih ugljikohidrata, masti i proteina usporava ulazak glukoze u krvotok.
Namirnice s visokim glikemijskim indeksom:
- glukoza
- saharoza
- med
- kruh i peciva od bijelog brašna
- kukuruzne pahuljice
- suho grožđe i banane
- bijela riža
Namirnice s umjerenim glikemijskim indeksom:
- cjelovite žitarice
- smeđa riža
- špagete
- naranče
Namirnice s niskim glikemijskim indeksom:
- mahunarke
- mliječni proizvodi
- jabuke
- kikiriki
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati