Ove namirnice trebate izbjegavati kad ste bolesni jer će vam biti još gore
KADA se osjećate loše ili ste prehlađeni, sa svih strana stižu savjeti kako se izliječiti i ublažiti mučne simptome. Ipak, nisu svi savjeti od pomoći. Iako bi se uvijek trebali hraniti što raznovrsnije, neke namirnice koje su inače zdrave mogu vam samo pogoršati stanje kada se ne osjećate dobro, piše Huff Post.
Neka hrana kod bolesne osobe može čak i pojačati simptome i usporiti izlječenje. Otkrivamo vam koje su to namirnice i što biste trebali jesti umjesto njih.
1. Kada ste prehlađeni, imate gripu ili groznicu
Izbjegavajte orašaste plodove i brokulu.
Orašasti plodovi sadrže hranjive tvari kao što su cink i vitamin E, koje vam mogu pomoći da se izborite s infekcijom. Možda bi bilo dobro da ih ne jedete tijekom početnih faza bolesti, osobito ako vam je trbuh osjetljiv kada imate temperaturu. Budući da su ovi plodovi bogati mastima, organizmu će trebati više energije da ih probavi pa to može dovesti do problema s trbuhom i oduzeti vam energiju koja vam je potrebna za borbu protiv bolesti.
Iako je brokola dobra zbog svojih hranjivih tvari koje poboljšavaju imunitet, kao što su vitamini A i C, bogata je vlaknima koja se teško probavljaju. Da ne biste iziritirali gastrointestinalni sustav, jedite namirnice koje imaju manje vlakana i koje se lakše probavljaju.
Umjesto toga jedite crvenu papriku i gljive.
Crvene paprike sadrže spoj kvercetin, koji je jako snažan antioksidans i dobar je u borbi protiv virusa i upala. Osim toga, crvene su paprike bogate vitaminom C, snažnim antioksidansom za koji se smatra da skraćuje trajanje simptoma prehlade, a ovdje nema toliko kiseline kao kod citrusa.
Citokini su mali proteini koji dobro utječu na imunološki sustav. Oni poboljšavaju njegovo reagiranje, a znanstvenici su otkrili da gljive mogu povećati razinu ovog proteina u organizmi i pomoći u borbi protiv infekcije.
2. Kada kašljete ili imate upaljeno grlo
Izbjegavajte svježe povrće i citruse.
Hrana koja je tvrda ili šiljata teže se guta i izaziva jaču iritaciju. Najbolje bi bilo da svježe povrće pojedete kada vam se grlo oporavi.
Jedenje citrusa tijekom prehlade može biti dvosjekli mač. S jedne strane, njihovim unosom pojačavate količinu vitamina C u organizmu, kao i količinu elektrolita kao što je kalij. S druge strane, razina kiselosti u narančama i grejpu može dodatno iziritirati grlo.
Umjesto toga jedite jaja i med.
Jaja su laka za gutanje i sadrže vitamin D i cink koji ojačavaju imunitet. Osim toga, protein koji jaja sadrže pretvara se u aminokiseline, koje onda utječu na antitijela i druge proteine koji dodatno pomažu vašem imunološkom sustavu.
Mekana tekstura meda pomoći će vam da ublažite simptome suhog i upaljenog grla, a med, osim toga, i prirodno sprječava kašalj. Osim toga, jedno je istraživanje otkrilo da med ima antibakterijsku kvalitetu, koja vam može pomoći da se oslobodite bacila.
3. Kada vas boli trbuh, imate proljev ili mučninu
Izbjegavajte mliječne proizvode, mekinje i grah.
Mliječni proizvodi sadrže laktozu, koju želudac obrađuje zahvaljujući trbušnom enzimu koji se naziva laktaza. U slučaju dijareje ovaj enzim može se potrošiti zbog upale pa nije baš najbolja ideja da tada unosite mliječne proizvode jer će vam samo pojačati simptome, a osjećat ćete se i napuhano.
Mekinje imaju veliku količinu netopivih vlakana, koje se ne otapaju u tekućini, pa mogu proći kroz crijeva brže od ostalih namirnica, što nije dobra ideja ako ste veliki dio dana proveli na WC školjki. Isto se odnosi i na smeđu rižu.
Šećeri koji se nalaze u grahu mogu iziritirati trbuh i potaknuti dijareju, lučenje plinova i grčeve. To se događa zbog toga što organizam ne proizvodi dovoljno enzima koji smanjuje plinove i pomaže u probavi ovih šećera.
Umjesto toga jedite zobenu kašu, bijelu rižu i banane.
Osim što je blaga prema trbuhu, zobena kaša sadrži topiva vlakna, koja privlače vodu u probavni sustav i pomažu u reguliranju stolice. Ona sadrži i selen, koji štiti tijelo od infekcije i cink, koji pomaže imunološkom sustavu da bolje funkcionira.
Riža je još jedna blaga namirnica koja je dobra za vaš probavni sustav. Ona je bogata škrobom i ima malo vlakana zbog čega je savršena za učvršćivanje stolice.
Kada imate prolev ili povraćate, to najčešće znači da je razina kalija u vašem organizmu opala. Kalij je važan mineral koji održava dobru ravnotežu vode u vašem organizmu i pomaže u zdravlju stanica. Banane su bogate njime i škrobom koji potiče razvoj dobrih bakterija u želucu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati