Ovo su razlozi zbog kojih je prehrana isključivo voćem opasna
RUSKINJA Žana Samsonova posljednjih pet godina je živjela u jugoistočnoj Aziji i hranila se isključivo sirovom veganskom hranom koja se sastojala od voća, klica sjemenki suncokreta, voćnih frapea i sokova. Međutim njezine su prehrambene navike posljednjih mjeseci postale zabrinjavajuće restriktivne, što je dovelo do njezine smrti. Žana je 21. srpnja umrla od infekcije slične koleri, pogoršane iscrpljenošću tijela veganskom prehranom.
Oblici prehrane koji isključuju čitave skupine namirnica posljednjih godina su popularne, čemu su pripomogle slavne osobe koje su se okretale dijetama bez ugljikohidrata ili bez šećera.
Na društvenim mrežama postoji ogroman broj videozapisa i objava koje veličaju frutarijanstvo. Često se citira pravilo da se takav oblik prehrane treba sastojati većinom od voća (55 do 70 posto), dok se ostatak vremena jedu orašasti plodovi, sjemenke i žitarice.
Zagovornici trenda tvrde da im takva prehrana pomaže kod probave i hidracije, poboljšava kogniciju i osigurava više energije te detoksicira tijelo. Čak je i Steve Jobs neko vrijeme bio frutarijanac te je tvrdio da je to potaknulo njegovu kreativnost. Frutarijanstvo je mjesec dana pokušavao slijediti i Ashton Kutcher pa je na koncu završio u bolnici. Zašto je takva prehrana opasna? Evo nekoliko razloga.
Pothranjenost
Iako je voće hranjivo, ne daje tijelu sve što mu je potrebno. Niskokalorična dijeta bazirana na voću u početku će dovesti do gubitka težine, ali tijelo će s vremenom početi razgrađivati vlastito mišićno tkivo kako bi ga koristilo kao gorivo.
Voću također nedostaje proteina, a nedostatak proteina može utjecati na zacjeljivanje rana, živčane signale i probavu. Prema British Heart Foundationu, odraslima je u prosjeku potrebno 0.75 g proteina po kilogramu tjelesne težine (oko 45 g dnevno za žene ili 55 g za muškarce).
Nedostatak kalorija i masnoća također može dovesti do suhe kože, kao i lomljive kose koja opada. Neadekvatna prehrana može uzrokovati i pankreatitis, potencijalno opasnu upalu gušterače. Simptomi ovog stanja uključuju bol, mučninu i povraćanje.
Utjecaj na zube
Budući da je voće prepuno prirodnog šećera, frutarijanci su u opasnosti od razvoja karijesa. Jabuke imaju isti učinak kao slatkiši ili gazirana pića, dok su naranče kisele i nagrizaju zubnu caklinu. Višak šećera ometa i proizvodnju kolagena, proteina u koži koji održava njezin mladenački izgled.
Nedostatak vitamina
Prehrana koja se gotovo isključivo oslanja na voće bit će manjkava po pitanju nekoliko nutrijenata, uključujući željezo, kalcij, vitamine B i D, cink i omega-3 masne kiseline.
Nedostatak ovih hranjivih tvari, posebice vitamina B, mogao bi dovesti do osteomalacije ili čak do anemije.
Nepravilna probava
Vlakna su bitan dio zdrave, uravnotežene prehrane. Ona pomažu u sprječavanju zatvora i divertikularne bolesti. Iako je voće bogato topivim vlaknima, ako ih jedete previše, to može uzrokovati proljev. Prekomjerna količina vlakana također može izazvati nadutost i grčeve.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati