Ovo voće je izbor broj jedan za dijabetičare, prema nutricionistima
SVE NAMIRNICE utječu na šećer u krvi, neke više, a neke manje. Ako imate preddijabetes ili dijabetes, važno je da birate hranu koja ima najmanji utjecaj na razinu šećera u krvi, a kad je voće u pitanju to su borovnice.
Prema nutricionistima, možemo uživati u svim vrstama voća, ali borovnice imaju manje ugljikohidrata i prirodnog šećera od drugih pa su bolji izbor.
"U usporedbi s drugim voćem, borovnica možete pojesti najviše", tvrdi nutricionistica Jocelyne Loran.
U šalici borovnica, bilo svježih bilo smrznutih, nalaze se 22 grama ugljikohidrata i 15 grama šećera. Uz to, borovnice sadrže vlakna (4 grama po šalici), što znači da se njihov prirodni šećer polako apsorbira u krvotok.
Borovnice su bogate polifenolima, skupinom hranjivih tvari s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima koja mogu biti korisna za zdravlje. Istraživanje iz 2023. potvrdilo je da polifenoli mogu pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti i poboljšati krvni tlak. Antocijanini, vrsta fitokemikalije koja borovnicama daje plavo-ljubičastu boju, također se mogu povezati sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2, srčanog udara i pretilosti, prema pregledu iz 2020. objavljenom u magazinu Advances in Nutrition.
Borovnice su također dobar izvor drugih bitnih nutrijenata poput vitamina C, koji podržava zdravu kožu i zacjeljivanje rana; vitamina K, koji igra ulogu u zgrušavanju krvi; i mangana, koji pomaže metabolizmu i održava jake kosti i imunološki sustav.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati