Ovoj hrani teško odolijevamo, ali mogla bi povećati rizik od raka debelog crijeva
NOVA studija otkrila je da ultraprerađena hrana, uključujući popularne grickalice i slatka pića, može povećati rizik od raka debelog crijeva.
Istraživači iz SAD-a ispitali su podatke iz tri zdravstvene studije u kojima je sudjelovalo više od 46.000 muškaraca i gotovo 160.000 žena, koji su praćeni 24 do 28 godina.
U tom razdoblju identificirano je 3216 slučajeva raka debelog crijeva. Prema istraživačima, rizik od tog stanja povećala je konzumacija bezalkoholnih pića, zapakiranih grickalica, kruha, kolača i kesa, kao i slatkiša i margarina te prethodno obrađenih gotovih jela.
Žene koje su konzumirale najveće količine gotovih jela imale su 17 posto veći rizik od raka debelog crijeva u usporedbi s onima u skupini s najmanjom konzumacijom. Muškarci koji su konzumirali najveće količine gotovih jela koja su sadržavala meso ili plodove mora, također su bili izloženi većem riziku od raka debelog crijeva.
Studija je pokazala da su muškarci koji su pili najviše zaslađenih pića imali 21 posto veću vjerojatnost da će razviti rak debelog crijeva u odnosu na one koji su ih pili najmanje.
"Visoka konzumacija ultraprerađene hrane kod muškaraca i žena bila je povezana s povećanim rizikom od raka debelog crijeva", piše u zaključku studije objavljenom u British Medical Journalu.
Ultraprerađena hrana sadrži sastojke koje inače ne dodajemo prilikom kuhanja domaće hrane, poput kemikalija, bojila, zaslađivača i konzervansa. Primjeri takve hrane su kruh, unaprijed zapakirana jela, žitarice za doručak, kobasice, slastice, keksi, kolači, čips, bezalkoholna pića i voćni napici.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati