Ovu hranu mnogi ne vole, ali postoji puno razloga zbog kojih je trebamo konzumirati
ŠTO JE ZAJEDNIČKO radiču, grejpu i prokulicama? Sadrže tvari koje naši receptori detektiraju kao gorak okus. To su zdrave namirnice, pa čak i ako nam gorka hrana nije po volji, bilo bi dobro je povremeno uključiti u prehranu.
Od pet različitih vrsta okusa - slatkog, slanog, kiselog, gorkog i umamija, gorki okus bez sumnje nije najomiljeniji. Ako smatrate gorčinu nečim što biste trebali izbjegavati, propuštate i okusne i prehrambene dobrobiti mnogih namirnica.
Gorka hrana može imati oštar, nerijetko i opor okus. Neka gorka hrana suptilna je okusom, a u mnogim takvim namirnicama nalazimo i elemente slatkoće ili kiselosti.
Nutricionisti smatraju da je zajedničko svojstvo gorke hrane njena dobrobit za crijeva i probavu.
Gorka hrana potiče rad probavnog sustava, smanjuje apetit i potiče lučenje probavnih sokova u gušterači. Stoga može biti korisno popiti neki gorki napitak prije jela ili dodati gorku hranu u svoj obrok ili predjelo.
Zašto toliko ljudi ne voli gorku hranu?
"To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno", pojasnila je Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment.
Brojne biljke proizvode gorke tvari kako bi se zaštitile od predatora.
No, na gorak okus možete se naviknuti. To objašnjava zašto neki ljudi ne uživaju u prvom gutljaju nezaslađene kave ili zbog čega mnoga djeca ne vole prokulice.
Što čini gorku hranu tako zdravom?
Gorke tvari potiču rad probave, pojasnili su iz njemačke Organizacije za pomoć dijabetičarima. One potiču proizvodnju želučane kiseline i žuči, što olakšava probavu masne hrane. Gorak okus istovremeno smanjuje osjećaj gladi i želju za slatkim, što je prednost za osobe s dijabetesom ili prekomjernom tjelesnom težinom, kao i za sve ostale.
Esser ističe da gorke tvari imaju protuupalni učinak i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.
Želite li u prehranu unijeti više gorkih tvari, najbolje je to činiti korak po korak. Najprije možete kombinirati gorke i slatke sastojke. Salata od buternut tikve i gorkog radiča pomiješana s bobicama nara te slano-slatkim preljevom ukusan je početak, savjetuje Christina Esser.
Mogu li gorke tvari biti štetne?
U nekim slučajevima, da. Savjetuje se oprez, primjerice, ako tikvice, krastavci ili bundeve imaju gorak okus, upozoravaju iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima. Ovo povrće ne bi smjelo imati gorak okus, a ako se to ipak dogodi, znači da sadrže neželjene toksične tvari. U tom slučaju, takvo povrće biste trebali baciti.
Ako konzumirate grejp ili pijete sok od grejpa, imajte na umu da to voće može smanjiti ili pojačati djelovanje lijekova koje uzimate. To se, primjerice, odnosi na lijekove za snižavanje kolesterola ili lijekove za liječenje kardiovaskularnih bolesti.
Jesu li za vas opcija i suplementi s gorkim tvarima?
Neki prehrambeni dodaci temelje se na ekstraktima biljaka koje sadrže gorke tvari. Primjerice, možete nabaviti kapsule s ekstraktom artičoke. Stručnjakinja za prehranu, Astrid Tombek, kaže da biste se ipak trebali odlučiti za svježe povrće umjesto za kapi, kapsule ili tablete. Povrće je jeftinije, ukusnije i bolje zbog ostalih zdravih sastojaka koje sadrži.
Još jedna stvar koju treba imati na umu - kod dodataka prehrani može doći do predoziranja. Ako konzumirate prirodne gorke tvari iz povrća, začinskog bilja ili salata umjesto suplemenata, to se neće dogoditi jer nam u nekom trenutku gorak okus postane preintenzivan.
Gorak okus imaju brokula, prokulice, kupus, cvjetača, korijander, čaj i listovi maslačka, divlje šparoge, crna čokolada, kelj, rukola, raštika, radič, jabučni ocat, zeleni čaj...
Je li gorka hrana bogata nutrijentima?
Gorko zeleno povrće poput rukole, kelja i brokule, bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i korisnim biljnim komponentama poput vitamina A, C i E, kao i kalcija, kalija i magnezija.
U usporedbi s blitvom, maslačak koji ima gorak okus sadrži osam puta više antioksidansa, tri puta više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcija.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati