Pet sastojaka koje biste trebali prestati dodavati u smoothieje, prema trenerici
SMOOTHIEJI mogu biti osvježavajući i ukusni te visokonutritivni obroci ili dodaci prehrani. Konzumiranje smoothieja može pomoći u održavanju vitke figure, unaprjeđenju zdravlja i redovitom unosu različitog voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki u tijelo.
Međutim, nije zdravo stavljati apsolutno sve namirnice u smoothieje. Neke od njih najbolje je konzumirati umjereno, osobito ako pokušavate ograničiti unos kalorija, šećera, ugljikohidrata ili masti. Zdravstvena trenerica, Jamie Koll, ističe da pet popularnih dodataka, koje mnogi dodaju u smoothie, zapravo mogu smanjiti nutritivnu vrijednost tih pića.
Koje sastojke i namirnice ne bi trebalo stavljati u smoothie?
Na popisu sastojaka koje bismo trebali izbjegavati ili barem dodavati u manjoj količini u smoothie, Koll je izdvojila voćni sok, konzervirano voće, proteinski prah, aromatizirane sirupe i sladoled, prenosi Health Digest.
Trenerica ističe da voće "može poboljšati slatkoću smoothieja i ukloniti gorčinu povrća, ali voćni sok nije dobra alternativa". Objašnjava da je glavni problem u nedostatku vlakana. "Ako su napravljeni od koncentrata, obrađeni su da bi se uklonio veći dio sadržaja vode. Rezultat je šećerni sok koji može uzrokovati nagli skok razine šećera u krvi", tvrdi Koll.
Konzervirano voće je problematično s nutritivne strane, prema trenerici. Pojašnjava da konzervirano voće "može dodati puno nepotrebnog šećera u smoothie jer često sadrži rafinirani šećerni sirup. Sav taj šećer može poremetiti razinu šećera u krvi ili povećati kalorijski sadržaj smoothieja."
Ako imate problema s crijevnom florom, trenerica savjetuje da izbjegavate dodavanje jednog od najpopularnijih dodataka u smoothie - proteinskog praha. Napominje da "proteinski prah može sadržavati visokofruktozni kukuruzni sirup ili više rafiniranih šećera kako bi poboljšao okus".
Kod kupnje proteinskog praha treba obratiti pozornost na određene sastojke
Čak i ako kupujete proteinski prah bez dodanih šećera, Koll ističe da je potrebno pripaziti na određene sastojke.
"Pripazite na sastojke poput sukraloze i acesulfam kalija (Ace-K). To su umjetni zaslađivači koji mogu utjecati na ravnotežu crijevne mikrobiote. Kada je crijevna mikrobiota poremećena, ne može učinkovito raditi i može uzrokovati probleme poput nadutosti, probavnih smetnji, smanjenja apsorpcije hranjivih tvari ili upale", objašnjava Koll.
Također, u smoothieje ne bi trebalo dodavati ni aromatizirane sirupe koji, baš kao i proteinski prah, mogu narušiti ravnotežu crijevne flore ako se konzumiraju u prevelikoj količini. "Kao i proteinski prah, mnogi aromatizirani sirupi napravljeni su s umjetnim zaslađivačima. Mogu sadržavati i prehrambene boje koje su povezane s alergijskim reakcijama", izdvaja trenerica.
Kao posljednji sastojak koji ne bi trebalo dodavati u smoothie, Koll je izdvojila sladoled, za koji je istaknula da ga je bolje konzumirati kao povremeni desert, prenosi Health Digest.
"Sladoled često sadrži velike količine šećera i može sadržavati umjetne arome, boje i konzervanse koji nisu zdravi. Drugim riječima, jedite ga u malim porcijama kao povremenu slasticu, a ne kao dodatak smoothieju", zaključuje Koll.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati