Potrošačka novinarka kaže da je u redu jesti pljesnivu hranu, ali nije
CIJENE prehrambenih proizvoda iz dana u dan rastu pa je sve više savjeta kako uštedjeti. Tako je potrošačka novinarka Alice Beer u britanskom showu This Morning izjavila da možemo pojesti hranu koja je postala pljesniva, pod uvjetom da uklonimo zelene dijelove.
"Zapravo je u redu jesti neke namirnice koje nam izgledaju pokvareno. Iako nam hrana u hladnjaku možda ne izgleda savršeno, treba upamtiti da plijesan i bakterije trebaju vlagu, toplinu i zrak da prežive. Ako neki proizvod već ima visok sadržaj vlage, na njemu će se brže pojaviti plijesan i brzo će se proširiti", pojasnila je.
Iako je svjesna da to stručnjaci ne preporučuju, novinarka dodaje da bi uklonila plijesan s vrha marmelade.
"Što se kruha tiče, odrežite pljesnivi komadić i pojedite ostatak. To vam neće naštetiti", savjetovala je pa zgrozila stručnjake za hranu.
Nepotrebno je savjetovati da ne jedete plijesan. Agencija za standarde hrane kaže da se "hrana koja je očito pokvarena ili sadrži plijesan ne smije jesti".
"To je važno zbog potencijalnih rizika od plijesni. Ovaj savjet je posebno važan za osobe u ranjivim skupinama. To uključuje djecu, trudnice, osobe starije od 65 godina i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom", navode.
Što se može dogoditi ako pojedete pljesnivu hranu?
Postoji nekoliko različitih načina na koje tijelo može reagirati na pljesnivu hranu.
Neka plijesan može oštetiti jetru
U plijesni se mogu pronaći otrovne kemikalije koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput oštećenja jetre, povraćanja, mučnine i proljeva. Ipak, to ovisi o nekoliko čimbenika, poput vašeg imunološkog sustava ili dobi. Jedan od najčešćih i najotrovnijih je poznat kao aflatoksin, koji čak može izazvati rak.
Srećom, ne proizvodi sva pljesniva hrana ovu kemikaliju. Međutim, ona se može naći na kikirikiju i kukuruzu.
Bakterije koje se nalaze u plijesni mogu potaknuti simptome trovanja hranom
Plijesan sama po sebi nije jako opasna i šanse da se zapravo razbolite od nje su niske. Međutim, ono zbog čega se možete razboljeti su bakterije koje se mogu razviti u njoj. U tom slučaju možete osjetiti simptome poput povraćanja, proljeva i mučnine. Težina ovih simptoma ovisit će o vrsti bakterija i količini hrane koju ste pojeli.
Možda ste alergični na plijesan
Postoje ljudi koji imaju alergijske reakcije na plijesan koja se nalazi na hrani. Ako ste osjetljivi, bolje je držati se podalje od nje, a u slučaju da je pogreškom pojedete, odmah nazovite liječnika. Simptomi koji mogu biti znak alergijske reakcije su svrbež i vodenaste oči, osip, teško disanje te curenje ili začepljenost nosa.
Neke namirnice sadrže plijesni koje naša tijela mogu lako probaviti. Pogađate, riječ je o sirevima poput gorgonzole, camemberta, roqueforta ili plavog sira. Nažalost, ljudi koji imaju alergiju na plijesni moraju izbjegavati čak i ove namirnice.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati