Sezona je kestena. Evo zašto se isplati uvrstiti ih na jelovnik
KESTENI koji se peku na otvorenoj vatri zvuče kao savršen prizor iz blagdanskih filmova, ali mnogi se pitaju vrijedi li ih pripremati i jesu li dovoljno ukusni i hranjivi da opravdaju sav trud. Nutritivno gledano, kesteni se prilično razlikuju od drugih orašastih plodova, poput badema ili oraha. Imaju manje kalorija i masti, ali su ipak bogati antioksidansima i mineralima. K tome, cijenjeni su zbog svoje svestranosti u kuhinji.
"Mogu se koristiti u slatkim i slanim jelima ili jednostavno jesti sami", objašnjava dijetetičarka Barbara Kamp.
"Za razliku od drugih orašastih plodova, kesteni imaju puno više vode i vrlo malo masti", kaže Liz Applegate s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu. S obzirom na to, kesteni imaju i manji udio proteina.
Kesteni su većinom sastavljeni od ugljikohidrata. Budući da ugljikohidrati imaju manje kalorija po gramu od masti (4 kalorije naspram 9 kalorija), kesteni su daleko manje kalorični u usporedbi s drugim orašastim plodovima. Pola šalice kestena ima samo 175 kalorija, dok primjerice, pola šalice badema sadrži čak 414 kalorija.
Bogati su i antioksidansima
Nedostatak masnoća u kestenima znači da ne pružaju iste kardiovaskularne koristi kao drugi orašasti plodovi, poput visokog udjela polinezasićenih i mononezasićenih masti, koje su zdrave za srce.
Ipak, nutritivni profil kestena vrijedan je pažnje. U pola šalice kestena dobivate pristojne količine mangana, minerala važnog za funkciju stanica i zdravlje kostiju, kao i bakra koji pomaže tijelu u stvaranju crvenih krvnih stanica. Kesteni također sadrže vitamin C, folnu kiselinu, kalij i 3.6 grama vlakana, što čini 13 posto dnevne preporučene količine.
Kesteni su bogati antioksidansima, posebno elagičnom kiselinom, koja se također nalazi u bobičastom voću, šipku, pekanima i orasima. Elaginska kiselina pripada skupini snažnih biljnih spojeva poznatih kao polifenoli. Istraživanja sugeriraju da može pomoći u kontroli upala, poboljšanju razine kolesterola te smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 i nealkoholne masne bolesti jetre. Pečeni kesteni sadrže više elaginske kiseline od svježih, vjerojatno zato što toplina uzrokuje kemijsku reakciju koja povećava količinu ovog spoja u plodu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati