Vruća hrana u plastičnim posudama može ugroziti zdravlje srca, pokazala je studija

NAKON iscrpljujućeg dana, naručivanje toplog jela iz omiljenog restorana čini se kao savršena opcija. No, novo istraživanje iz Kine upozorava da samo stavljanje vruće hrane u plastične posude – čak i bez korištenja mikrovalne pećnice – može imati ozbiljne posljedice za zdravlje srca.
Istraživanje otkriva zabrinjavajuće učinke plastike na srce
Znanstvenici su proveli eksperiment na štakorima, izlažući ih vodi koja je bila prokuhana i zatim stavljena u plastične poklopce od posuda za dostavu hrane u trajanju od jedne, pet i petnaest minuta. Eksperiment je trajao tri mjeseca, a rezultati su pokazali značajne promjene u crijevnoj mikrobioti i povećanu upalu, što je poznati faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.
Osim toga, istraživači su otkrili oštećenja miokarda, srčanog mišića, te zaključili da česta izloženost plastici može povećati rizik od kongestivnog zatajenja srca.
Kako bi dodatno istražili učinke plastike na zdravlje, znanstvenici su analizirali podatke od 3.200 ljudi koji su ispunili anketu o svojim prehrambenim navikama i kardiovaskularnom zdravlju. Rezultati su pokazali da su osobe koje često jedu hranu iz plastičnih posuda češće imale problema sa srcem, osobito s kongestivnim zatajenjem srca, piše New York Post.
Kako smanjiti rizik?
Autori studije preporučuju izbjegavanje korištenja plastičnih posuda za posluživanje vruće hrane dok se ne provedu dodatna istraživanja o dugoročnim učincima plastike na ljudski organizam. Ako želite smanjiti izloženost potencijalno štetnim tvarima, razmislite o alternativama poput staklenih ili keramičkih posuda. Iako su plastične posude praktične, njihova česta upotreba može imati skrivene posljedice na zdravlje.

bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati