Zdravlje na tanjuru: Domaći kruh od bundeve spreman u tren oka
NA INTERNETU je moguće pronaći hrpu recepata u kojima je glavni sastojak bundeva, namirnica koja s pravom nosi laskavu titulu kraljice jeseni.
Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem te vitaminima B, C, E i K, dok se u njenoj kori nalaze provitamin A te alfa i beta karoteni. Posebno su zdrave njene sjemenke koje sadrže proteine, mangan, vlakna, magnezij, fosfor i cink. Bundeva je niskokalorično povrće u kojem mogu uživati i dijabetičari.
Ako ste se zaželjeli ove namirnice, dobro je znati da od nje možete pripremiti i zdrav kruh, i to prema vrlo jednostavnom receptu. Na kruh možete dodati sirove sjemenke bundeve koje su pune proteina i zdravih masti.
Sastojci:
- 1/2 šalice bademovog brašna
- 1/2 šalice kokosovog brašna
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice soli
- 4 jaja
- 1/3 šalice rafiniranog kokosovog ulja, rastopljenog
- šalica pirea od bundeve
- 2/3 šalice eritritola (prirodni zaslađivač)
- 1/4 šalice mlijeka po izboru
- 1 do 2 žlice sirovih sjemenki bundeve
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje. Papir namažite uljem.
U veliku zdjelu dodajte bademovo brašno, kokosovo brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet i sol. Sve zajedno promiješajte.
U zdjelu srednje veličine dodajte jaja, kokosovo ulje, pire od bundeve, eritritol i mlijeko. Sve zajedno promiješajte.
Dodajte vlažne sastojke suhima i promiješajte.
Prebacite u posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Po vrhu pospite sjemenke bundeve.
Pecite 35 do 40 minuta, sve dok čačkalica kod isprobavanja ne izađe čista.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati