Znanstvenici otkrili dva jednostavna trika kako bijelu rižu učiniti zdravijom i puno manje kaloričnom
Foto: 123rf
KOLIKO god da ste i sami uvjereni da je smeđa riža puno bolji i zdraviji izbor od bijele, ne dođe li vam ipak da barem koji put pred sebe stavite zdjelicu punu bijele riže?
Činjenica jest da bijela riža nije toliko nutritivno bogata i hranjiva kao smeđa, da ima jako visok udio škroba koji se pretvara u šećere što je super ako vam ta energija treba da se istrošite, ali ako ih ne potrošite pretvorit će se u mast što sigurno ne želite. Srećom , znanstvenici su pronašli način kako skuhati bijelu rižu, a da joj pritom smanjite količinu škroba i kalorija.
Bijela riža se sastoji od dvije različite vrste škroba - probavljiv škrob (glukoze, što je ono što se pretvara u glikogen) i otpornog škroba, kojem treba dosta dugo da se probavi i on se ne pretvara u jednostavne šećere.
No, njihova se struktura može zeznuti načinom pripreme što se ne odnosi samo na bijelu rižu već i na drugu omiljenu namirnicu - krumpir pa i grašak - sve troje bogati su škrobom i svaki na svoj način zadržava veliki udio škroba. Istraživači iz zemlje gdje je riža jedna od učestalijih namirnica - u Šri Lanki, došli su do jedne jednostavne metode kuhanja kojom će u riži povećati udio probavljivog škroba, a smanjiti onaj lošiji, teže probavljivi.
Što kažete na to? Trik je vrlo jednostavan i primamljiv!
Dodajte ulje i ohladite rižu! Riža će od ulja postati tek malo masnija, ono će u interakciji sa škrobom veći dio pretvoriti u probavljivi škrob, a hlađenjem riže taj proces promjene još će se produžiti i vaša će riža postati još zdravija i probavljivija - s manjim udjelom otpornog škroba.
Ovo je ustvari jedno prilično veliko otkriće s obzirom da je riža jedna od najzastupljenijih namirnica na svijetu, a unatoč mišljenju da su njeni "vlasnici" Azijati relativno mršavi, riža je vrlo jeftina i zbog toga često korištena svugdje u svijetu - u svijetu gdje je pretilost postala veliki problem.
Zato se znanstvenici trude riješiti problem otkrivajući način kako od nje napraviti malo zdraviju namirnicu i tako barem djelomično riješiti problem pretilosti u svijetu.
Ali, naravno, postoji caka. Nisu sve riže podložne ovom triku. Spomenuta ekipa sa Šri Lanke proučavala je 38 različitih vrsta riže, a ovaj trik nije upalio na svima njima - odnosno, upalio je na svima, ali nisu sve vrste riže postale manje kalorične. Postotak varira, a zasad je prosječno smanjenje kaloričnosti tu negdje oko 12 posto. Okej, nije ni to loše, posebno ako imate na umu da ste u njoj ipak smanjili odnos probavljivog i neprobavljivog škroba, a znanstvenici najavljuju da s istraživanjima neće stati te se nadaju da bi uz ova dva jednostavna trika mogli otkriti možda još koji pa da kaloričnost riže smanje na oko 50-60 posto u odnosu na sada. Odnosno u odnosu na klasičan način njene pripreme na koju smo navikli.
U svakom slučaju, informacija je pred vama pa probajte - ne košta vas ništa.
A ukoliko vam treba naputak kako točno tretirati rižu, imamo i to:
Zakuhajte 1 i tri četvrt šalice vode. Kada voda zakuha stavite dvije žlice zdravog ulja, a tek potom punu šalicu riže. Začinite malo.
Poklopite, kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, a potom rižu ohladite i ohlađenu ostavite u frižideru minimalno 12 sati. dakle to je obrok za drugi dan kada je možete slobodno podgrijati i konzumirati.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati