Znanstvenik podijelio pet namirnica koje ne preporučuje: "Nisu vrijedne rizika"
![Znanstvenik podijelio pet namirnica koje ne preporučuje: "Nisu vrijedne rizika"](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/f9b87e1e-41db-47b4-8ee8-75a6d9023f9a.jpg?width=765&height=402)
BRITANSKI znanstvenik specijaliziran za zdravlje crijeva, koji se na TikToku predstavlja kao @mrguthealth, otkrio je kojih pet namirnica su najgore za zdravlje crijeva jer najčešće uzrokuju trovanje hranom. Njegov popis uključuje kamenice, pakirane salate, nedovoljno pečene goveđe burgere, sushi stariji od dva dana i klice.
"Izbjegavam ovu hranu jer ona najvjerojatnije uzrokuje trovanje, koje povećava rizik od dugotrajnih problema s crijevima kao što je akutni gastroenteritis", rekao je.
Prema njegovim riječima, od akutnog gastroenteritisa pati jedna od sedam osoba. Kamenice naziva "filter hranom koja skuplja sve, uključujući i bakterije". Za klice ističe da se uzgajaju u toplim uvjetima i da se obično ne obrađuju termički. Zbog toga smatra da nisu vrijedne rizika, kao ni pakirane salate koje smatra najopasnijima.
"22 posto svih trovanja hranom u SAD-u u posljednjem desetljeću bilo je povezano sa salatama. Plodovi mora čine samo šest posto svih slučajeva", objasnio je te pozvao kupce da kupuju svježu, neopranu salatu i operu je prije konzumacije.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati