Evo na što morate paziti kada radite domaću pizzu. Svi griješe u jednoj stvari
![Evo na što morate paziti kada radite domaću pizzu. Svi griješe u jednoj stvari](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/83a4db15-446b-4412-b56b-9ff34d6caceb.jpg?width=765&height=549)
SVAKA obitelj ima barem jednog člana koji bi pizzu mogao jesti svaki dan, a svi znamo da je najfinija ona domaća koja ispuni dom neodoljivim mirisom. No, iako je recept za pizzu jednostavan, dobivanje prepoznatljivog tankog tijesta, hrskave korice i sočnosti nadjeva nije uvijek lako ostvariti. Kako bi vaša pizza svaki put ispala baš kao da su je radili talijanski pizza-majstori, donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome.
Ništa bez dobrog tijesta
Izrada tijesta za pizzu možda će vam oduzeti nešto više vremena dok ne steknete više iskustva, ali je domaće tijesto uvijek finije od kupovnog. Poželjno je koristiti talijansko pšenično brašno tip 00, ali se može upotrijebiti i kombinacija oštrog i glatkog pšeničnog brašna tip 550, samo ga je potrebno prije malo prosijati. Naravno, možete koristiti i drukčija brašna poput pirovog, heljdinog ili raženog, no ona se duže dižu i slabije fermentiraju.
Prije nego što krenete mijesiti tijesto, držite brašno barem sat vremena na sobnoj temperaturi. Možete koristiti suhi ili mokri kvasac, a količinu odredite s obzirom na to kada ćete mijesiti tijesto. Manje količine bit će dovoljne ako radite tijesto unaprijed, no ako ga želite što brže zamijesiti, povećajte količine kvasca. Osim soli, vode, brašna i kvasca važno je ne dodavati nikakve druge sastojke, jer što više komplicirate recept, to je veća vjerojatnost da ćete negdje pogriješiti.
Oblikujte tijesto rukama
Iako bi vam kod pripreme tijesta valjak bio praktičan, treba ga izbjegavati. Tijesto za pizzu mora biti tanko i lagano, a korištenjem valjka u tijestu se uništavaju mjehurići zraka što ga onda čini gustim i teškim. Kada razvlačite tijesto rukama, gurajte ga vršcima prstiju prema krajevima kako biste oblikovali rub širok otprilike 2 cm.
Razvlačenje zahtijeva barem 15 minuta kako bi se sastojci proželi jer će u suprotnom tijesto biti ljepljivo. Ako vam se tijesto i dalje ne čini spremno za pečenje, moguće je da je prehladno ili da ste ga ipak previše izradili. U tom slučaju, ostavite ga 15-ak minuta na sobnoj temperaturi i ponovno se bacite na razvlačenje i formiranje u oblik koji želite.
Važan je redoslijed
Prvo pravilo vezano uz nadjev je poznata izreka "manje je više". Pizza-majstori kažu kako nije dobro stavljati više od 7 sastojaka, no želite li bogatiji nadjev, i tijesto za pizzu morat će biti deblje kako bi održalo nadjev na okupu.
Što se tiče redoslijeda sastojaka, većina ljudi zaboravlja da je tijesto potrebno poprskati s malo ulja i blago zapeći u pećnici kako bi kora bila što hrskavija na kraju. Nakon tog koraka može uslijediti slaganje nadjeva koji je prije toga bio neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Prvi je umak od rajčice koji je najbolje napraviti doma jer je okus puno bogatiji i nema previše dodanoga šećera kao kupovni umaci.
Jednostavno prokuhajte nasjeckane rajčice s bosiljkom, soli, paprom i malo češnjaka i time namažite svoju pizzu. Želite li stavljati svježe rajčice, to učinite na samome kraju, inače se one neće ispeći, već samo učini tijesto vodenastim.
Kod daljnjeg odabira sastojaka imajte na umu da se začin veže uz sastojak koji treba začiniti. Stavljate li nasjeckani češnjak, posipajte ga po rajčici, baš kao i origano koji će imati snažniji okus ako nije posipan na kraju. Visoke temperature u pećnici spalit će i neke namirnice poput suhog pršuta ili kolutića kobasice pa ih možete zaštititi stavljanjem ispod kriški sira ili šampinjona. Za sami kraj ostavite ribani sir kao i masline koje bi pri visokim temperaturama puno izgubile na okusu.
Pizze to vole vruće
Za većinu recepata pećnica treba biti unaprijed dobro zagrijana, no kod pizze je visoka temperatura jedan od ključnih faktora dobrog okusa. Pećnica mora biti unaprijed zagrijana na najvišoj temperaturi kako bi se što više oponašali uvjeti iz krušne peći. U pećnicu ubacite i posudu za pečenje pa je netom prije stavljanja pizze izvadite i preokrenite tako da je dno prema gore i na tu stranu položite pizzu. Tako ćete dobiti hrskavost sa svih strana, a i najsličnije je pečenju pizze na kamenu koji daje posebne okuse. Posudu s pizzom u pećnicu položite na najdonju rešetku i pecite 15-ak minuta.
Pizza je vrsta jela koje se mora peći kratko jer tanko tijesto brzo može zagorjeti pa ga je potrebno dobro paziti. Pritom je bolje da gledate u samu pećnicu nego na sat pošto je svaka pećnica drukčija i moguće je da će vašoj trebati i manje vremena. Pećnicu nikako nije dobro otvarati dok pizza nije gotova jer se time značajno spušta temperatura u njoj, usporava se proces pečenja i pizza može izgubiti na okusu i teksturi. Ako nakon 10 minuta rubovi nisu poprimili zlatnu boju, a sir se nije ravnomjerno rastopio, podignite posudu na srednju rešetku i pecite još nekoliko minuta.
Neke namirnice bolje je stavljati na pizzu u ovoj fazi pa ako želite pizzu s pršutom, svježim bosiljkom, maslinama, cherry rajčicama ili mozzarellom, stavite ih nakon što izvadite pizzu iz pećnice.
Za savršen obrok uz pizzu fali još samo jedno
Ono što obožavamo kod pizze je činjenica da je možemo pripremati na gomilu različitih načina i zaista je teško pronaći osobu koja nema omiljenu vrstu pizze. Ako ste jedna od rijetkih osoba koja još nije pronašla svoju savršenu kombinaciju, možda je vrijeme da se okušate u samostalnoj izradi pizze.
Dom pun mirisa ovog talijanskog specijaliteta naprosto poziva na dijeljenje slasnih trokutića i druženje s najdražima jer kada smo zajedno, svaki okus postaje čaroban. Uz pizzu i najmilije još je potrebno samo osvježenje, a postoji li ijedno piće koje se više slaže s pizzom od Coca-Cole?
Sadržaj donose Index i Coca-Cola u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti