Naš pizza majstor ima novo remek-djelo. A cijene pizza u restoranu kreću se od 6 eura
NEKOLIKO sam puta do sada odlazio ciljano u određene pizzerije ne bih li kušao pizze potpuno novih kombinacija nadjeva ili pomalo neobičnih i neuobičajenih sastojaka. U zagrebačkoj sam O'Hari isprobao sam pizzu s konjskim mesom, u novosadskoj Tramontini pizzu s carpacciom od hobotnice, a u Franko'su sam probao pizzu s jestivim cvijećem.
Razvojem pizza scene pojavile su se i takozvane specijalne pizze od kojih mi je osobno najdraža pizza s mortadelom i pistacijom, možda i najpoznatija bijela pizza. Iako su margherita i marinara tipične tradicionalne napoletanske pizze, razvojem tehnologije izrade tijesta i pojavom sve popularnije moderne napoletane pojavile su se i pizze neobičnih nadjeva, a mnoge pizzerije upravo takve pizze ističu u svojoj ponudi.
Nedavno je u Osijeku održan deseti po redu WineOs, jedna od najpoznatijih vinskih manifestacija i događaj koji na najbolji mogući način osnažuje kako osječku tako i hrvatsku gastronomsku scenu.
Ove je godine WineOs, osim vina, svojim posjetiteljima ponudio i neke novitete. Panonski pivarski sindikat, udruga kućnih pivara, ponudila je na svojem štandu odlična craft piva svojih članova, a iskusni su pizza majstori iz osječkog Bocconcina za ovu priliku osmislili novu pizzu koju su nazvali po nazivu manifestacije.
Hrabra igra sa sastojcima
Alen Radanović i Danijel Stanković, poznati osječki pizza majstori, odlučili su na ovoj manifestaciji predstaviti nešto sasvim novo i u tome su potpuno uspjeli. WineOs pizza postala je pravi hit pa su je, potaknuti pozitivnim kritikama, uvrstili i u stalnu ponudu osječkog Bocconcina.
Naravno, to me je motiviralo da ponovno posjetim Bocconcino i isprobam toliko hvaljenu pizzu. Alen je poznat upravo po pizzama neobičnih nadjeva pa tako Bocconcino u ponudi ima desetak specijalnih pizza, od kojih su najpoznatije No I i Crostino, dvije pizze s kojima je Alen pobijedio na natjecanjima u Italiji.
Osim WineOs, naručili smo i Forestu, pizzu s kremom od vrganja, dimljenom mozzarelom, čipsom od slanine, žutim cherry rajčicama, ružmarinom i mljevenom kavom. Alen se poprilično hrabro voli poigravati sastojcima u svojim nadjevima i većina je njegovih specijalnih pizza autentična i originalna.
Osobno sam do sada isprobao Thyme&Lime, pizzu s timijanom, stracciatellom, pršutom, grana padanom i koricom limete te Mortazzu i Must Have. Upravo sam zbog svega navedenog bio poprilično nestrpljiv čekajući da mi se na stolu pojave dvije nove pizze iz njegove radionice.
Pizza koja izgledom odskače od svih ostalih
WineOs je pizza koja već i svojim izgledom odskače od ostalih pizza, a kombinacijom sastojaka Alen je nadmašio sve dosadašnje pizze koje je osmislio. Glavni je sastojak WineOs pizze kuhana šunka, koja je toliko ukusna i mekana da je doslovno ne treba žvakati jer se topi u ustima.
Na sredini pizze vizualno dominira dimljena burrata, koja me je doslovno oduševila s obzirom na to da je ovo prvi put da sam probao dimljenu, a ne klasičnu burratu. Uz kuhanu šunku i burratu u nadjevu se nalaze i mozzarella, dimljeni špek, slatko-kisele papričice i zrnca pistacije.
Niti jedan od sastojaka ne dominira, ali je miris dimljene burrate stalno prisutan. Foresta je isto zanimljiva, a od svih sastojaka uz fini čips od slanine dominiraju okus i miris ružmarina. Možda sam subjektivan, ali WineOs je pizza za klasu bolja od svih ostalih Alenovih specijalnih pizza, uključujući i moju omiljenu Mortazzu.
Bocconcino je već u startu zamišljen kao pizza bar, gastroedukacijski centar u kojem Alen želi promovirati napoletansku pizzu, a svakim sam se odlaskom u Bocconcino i sam uvjerio u to.
Tijesto je doslovno savršeno, istovremeno i zasitno i lagano, baš onakvo s kakvim je Alen pobjeđivao na natjecanjima dok su nadjevi originalni i neobični. Ako volite pizzu, a ujedno volite isprobavati nove okuse, onda obavezno kušajte neku od Alenovih pizza. Moje su preporuke WineOs, Mortazza i Crostino.
I za sam kraj, iako sam cijene naveo u kolumni o Bocconcinu, ponovit ću ih i ovdje. Margherita je nevjerojatnih 6 eura, većina je pizza između 9 i 12 eura. Mortazza je 11 eura, Crostino 12 eura, a po meni trenutačno najbolja WineOs košta 13.50 eura.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati