Pizza i biljar. Probao sam ovu odličnu kombinaciju u Zagrebu i nisam požalio
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
U VRIJEME mog odrastanja tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća i pojave prvih kultnih zagrebačkih pizzerija otvorila su se i prva mjesta na kojima se počeo igrati biljar. Tada smo na biljar odlazili na Kaptol u prostor u kojem se, ako se ne varam, danas nalazi restoran Baltazar.
Osim tog biljar-kluba, u centru su se nalazili nešto manji biljar-klubovi u Mesničkoj i Palmotićevoj ulici, ali sam im zaboravio imena. Popularan je bio i biljar-klub u Domu sportova, a nešto kasnije se otvorio i veliki biljar-klub M odmah na početku Ilice, preko puta Tomićeve ulice.
Pizza i biljar
Budući da sam volio igrati biljar, a pratim zagrebačku pizza-scenu, odlučio sam otići u Rooftop 215, pizzeriju koja se otvorila u Selskoj cesti 215, u prostoru bivše Baschiere, a uz pizzu svojim gostima omogućava i igranje biljara. Privukla me pomalo čudna i svakako zanimljiva kombinacija dvije stvari koje su u meni pobudile nostalgiju i sjećanje na neka davna vremena. Pizza i biljar.
U Rooftop 215 došao sam sa svojim sinovima, koji poput mene vole dobru pizzu te znaju igrati biljar taman toliko da nam bude zanimljivo, a ja na kraju budem pobjednik.
Prostor je velik i prostran, poprilično dobro koncipiran. U sredini se nalaze veliki biljarski stolovi s upečatljivom plavom tkaninom, a uz rubove prostorije s jedne strane su stolovi za one koji žele pojesti pizzu, a s druge strane za one koji uz biljar žele samo popiti piće.
Mi smo odlučili prvo pojesti pizzu, a onda odigrati nekoliko partija biljara. Mene je posebno zanimalo kakvu pizzu pravi Rooftop 215 budući da sam pročitao nekoliko ne baš dobrih osvrta u kojima su pizzu ocijenili "dosadnom i beskarakternom".
Rooftop 215 u ponudi ima dvadesetak pizza koje su podijeljene u dvije kategorije. Jedna kategorija su uobičajene pizze, a u drugoj su izdvojene veganske i vegetarijanske. Ono što nam je dodatno privuklo pažnju je velik izbor dodataka za pizzu, pa smo upravo to iskoristili kod naše narudžbe.
Budući da sam znao da me čeka duža noćna vožnja do Osijeka, izabrao sam Rooftop, nešto lakšu pizzu koja u sastojcima ima kombinaciju povrća i nekoliko vrsta sireva, a umak je od graška. Upravo mi je umak od graška olakšao izbor jer volim grašak u svim jelima i kombinacijama. Sinovi su izabrali običnu Margheritu i na njoj roasted beef kao dodatak. Iako postoji Roasted Beef pizza, dečki nisu preveliki ljubitelji rikole i maslina koje ona ima u nadjevu, pa su se odlučili za ovu improvizaciju.
Pizze su nam na stol stigle poprilično brzo, a izgledom su moderne napoletane uzdignutih i napuhanih rubova koji su prekriveni karakterističnim crnim flekama. Tijesto je dobre teksture i ukusno. Nadjevi su bez obzira na jako dobro tijesto definitivno jači adut budući da su složeni od kvalitetnih sastojaka, sočni su i na njima se ne štedi.
Margherita je bila prekrivena finim tankim šnitama rost beefa. Iako sam umjesto svoje omiljene pizze s mortadelom naručio nešto lakšu s povrćem i sirom, baš sam uživao u finim, sočnim nadjevima i nisam ni trenutka zažalio što sam izabrao Rooftop.
Pristupačne cijene za dobre pizze
Cijene pizza kreću se od 8 eura, koliko košta Margherita, do 14 eura, koliko koštaju dvije najskuplje, Roasted Beef i Bresaola. Moja Rooftop koštala je 9 eura. Veganske i vegetarijanske pizze su između 8 i 9 eura, što smatram pristupačnim i korektnim cijenama.
Nakon čitanja spomenutih osvrta i komentara bio sam prije dolaska pomalo skeptičan, ali meni su se pizze koje su nam poslužene itekako svidjele. Nisu bile ni loše pečene ni "dosadne i beskarakterne". Iako je za pizzerije koje prave napoletanu pomalo nezahvalno napisati osvrt na temelju samo jednog dolaska, Rooftop 215 pravi sasvim solidnu i poprilično dobru modernu napoletansku pizzu.
Ako volite biljar te ste i ljubitelj pizze, svakako iskoristite slobodno vrijeme i posjetite Rooftop 215. Siguran sam da se nećete razočarati. Pogotovo ako ne izgubite u biljaru.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati