Slobodan Boba Živojinović i Lepa Brena predstavili njegova vina - probali smo ih

SINOĆ smo imali priliku gostovati na ekskluzivnoj prezentaciji vinske linije Vertiz, iza koje stoji proslavljeni umirovljeni tenisač Slobodan Boba Živojinović. Sve se održalo na 26. katu u prostoru Rooftop Laterala, s gostima iz svijeta medija, glazbe i gastronomije. Uz pratnju supruge Lepe Brene i podršku sina Viktora, Živojinović je gostima predstavio hobi kojim se strastveno bavi već dvije godine, a za koji kaže kako je rezultat višegodišnje strasti prema vinu i gastronomiji.
"Poznat sam kao netko tko je imao priliku okusiti puno vina, a kad probaš puno, znaš koje je dobro", rekao je. U svojoj liniji vina želi javnosti predstaviti najbolja vina iz cijelog svijeta, po pristupačnim cijenama. Najavila ga je i supruga. "Moj suprug Boba se zaista potrudio da izabere ono što je najbolje, najkvalitetnije i najljepše", izjavila je Lepa Brena.
Bira pitka i elegantna vina "od kojih ne boli glava"
Kako je ispričao, vina Vertiz nastajala su kroz pažljivu selekciju vina iz različitih krajeva svijeta - od slovenskih, preko argentinskih, do onih kalifornijskih. Kaže kako ovo što on radi nije lak posao - u Argentini su obišli 15 vinarija u kojoj svaka nudi desetak butelja. Svako je vino potrebno isprobati, prespavati taj dan te se potom vratiti i odlučiti.
"Samo netko tko voli život, tko voli hranu i dobro piće, može se baviti ovakvim poslom", uveo nas je u razgovor. Kaže i kako ne vjeruje da netko tko ne pije vino, može biti vinar - onaj tko se time bavi, prema njegovom mišljenju, morao bi popiti vino nekoliko puta tjedno. "Taj život, hedonizam, ljubav prema vinu... mi u društvu otvaramo petnaestu flašu, pa radimo blind taste, pogađamo, testiramo - to je neki poseban svijet", priznaje.
Kaže kako je ljubav i uživanje koje osjeća, prenio na Vertiz. "Moja vina su pitka, fina, elegantna, nemaju kiselinu - za svakoga su, a ono što garantiram je da sutra ne boli glava". S ovim se njegovim osvrtom slažemo, jer upravo smo mu tako opisali svoj doživljaj njegovih vina, kada nas je pitao jesmo li ih degustirali. Slovenski Rose, Pinot Grigio i Sauvignon Blanc koja su nastala u suradnji s Marjanom Sinčićem su izuzetno nježna, pitka i blaga vina u kojima smo zaista uživali, a primijetili smo također da "ne udaraju" - što inače posebno osjete oni koji ne piju često (poput nas).
U ponudi su još i kalifornijski Chardonnay iz Napa Valleyja, te nekoliko argentinskih vina poput Malbeca. Malbec izdvaja kao argentinsku sortu koja najbolje ide uz meso. U razgovoru je spomenuo Argentinu kao "zemlju mesa", zemlju u kojoj je teško pronaći vegetarijanca. Prisjetio se kako su se lani tamo supruga i on našli na ručku s Gabriellom Sabatini, za koju kaže kako je očekivao da "živi na salatama", dok zapravo svoj dobar izgled može zahvaliti pretežito mesnoj prehrani.
"Ova vina - to sam ja"
"Ova vina, to sam ja - možda netko to ne voli, ali ovo vino možeš popiti i da se "vratiš", komentirao je. Pričali smo i o tome kako zapravo cijeli proces odabira vina izgleda i koliko je u sve uključena njegova obitelj. "Prošli put smo iz Argentine donijeli 35 boca vina, nema ništa ljepše nego kada na stolu imate 10-15 otvorenih boca, pa degustirate, pričate, birate", rekao je. Obitelj ga, naravno, podržava, a supruga je vjerni i "dežurni" degustator.
Osvrnuli smo se i na neke iznimno skupe butelje koje je imao prilike probati i piti. "Ta vina koja popiješ jesu kvalitetna, a zaslužuju li tu cijenu? To je pitanje. Mislim da je i ta cijena - da budemo iskreni, to je više da netko voli platiti 5000 eura. Stvar statusa", priznao je.
Pitali smo ga i o tome kako mu raspored i svakodnevica izgledaju. "Budući da imamo nekretninu koju sam gradio u Miamiju, prošle godine sam 13 puta bio tamo. Preksinoć sam bio u Sloveniji, prije toga sam imao obaveze u Monte Carlu, prije toga u Beogradu, sutra putujem u Argentinu jer berba je završena pa moram biti tamo, onda ću obići Crnu Goru, pa opet u Monte Carlo gdje počinje teniski turnir. Nakon svega toga sam u Miamiju", ispričao je.
Ne zaostajemo za svijetom - na Balkanu se dobro jede i pije
Za kraj, razgovarali smo o navikama naših (i susjednih) ljudi - kako "žive" s hranom i vinima i koliki su gastronomski hedonisti u odnosu na neke druge zemlje koje je posjetio. Za Slovence kaže kako teško prihvaćaju strana vina, što i razumije, s obzirom na to da njihova smatra vrhunskim. Kaže i kako se na Balkanu itekako uživa u hrani i piću. "I u Hrvatskoj i u Srbiji se dobro jede, a dobro se i popije. Ne zaostajemo mi, mi smo ozbiljni hedonisti. Znam kako to izgleda na hrvatskoj obali, po otocima i konobama - to je veselo svaki dan", ispričao je uz smijeh.
Za kraj, rekao je kako se u cijeloj svojoj vinskoj priči nikamo ne žuri te da želi u svemu uživati i prenijeti to na druge.

bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati