Zadar je donedavno imao problem s dobrim pizzama. Ovaj restoran ga je riješio
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Treći dan boravka u Dalmaciji odlučili smo iskoristiti za odlazak u Moritu, zadarski restoran koji je u ponudu uvrstio i dosta dobar izbor pizza. Nažalost, nakon prva dva sunčana i topla dana, provedena u Splitu, Šibeniku i Trogiru, u Zadar smo se zaputili po dosta hladnom vremenu, praćeni dosadnom i neumornom kišom.
Pokušali smo prošetati zadarskom rivom te posjetiti Morske orgulje i mali bijeli simpatični svjetionik, ali je ipak sve ostalo samo na pokušaju. Prehladno, vjetrovito i kišno vrijeme natjeralo nas je da poprilično rano odemo na ručak u Moritu.
Iskreno govoreći, planirali smo na pizzu otići u pizzeriju Congo, u kojoj smo bili već nekoliko puta, ali nas je informacija o još jednoj zadarskoj lokaciji s dobrom napoletanskom pizzom u zadnji trenutak preusmjerila u Moritu.
A Morita nas je već po dolasku ugodno iznenadila lijepo uređenim prostorom u kojem nas je dočekala topla i opuštena atmosfera. Iskoristili smo to što Morita nije samo pizzerija već i restoran s ponudom druge hrane, pa smo za zagrijavanje, čekajući pizzu, probali njihovu finu dnevnu juhu.
Što se tiče pizza, izabrali smo četiri različite, jednu nešto težu i tri lakše. Lakše su bile Vege, Margherita i Bianca. Ja sam, još uvijek poprilično ispražnjen od šibenskog polumaratona, naručio upravo tu težu, pizzu Šokol, koja me privukla glavnim mesnim sastojkom po kojem je i dobila ime.
Odličan suhomesnati dodatak pizzi
Ponekad umjesto svoje omiljene pizze s mortadelom naručim pizzu koja ima neki neobičan sastojak ili neki sastojak koji nikada nisam probao. Zato sam odlučio provjeriti kako se šokol, specifična suhomesnata delicija koja se pravi od svinjske vratine, uklapa na pizzu.
A uklapa se vrhunski jer se u kombinaciji sa šokolom kao protuteža i dobar balans u nadjevu nalaze dimljeni kozji sir i slatko-kisele papričice. Tijesto je odlične teksture, a izgledom i okusom radi se o modernoj napoletani uzdignutih, napuhanih i hrskavih rubova.
Tijesto je definitivno prošlo dug i adekvatan proces fermentacije, a ispečeno je baš onako kako treba biti ispečeno tijesto za dobru napoletanu. Od ostalih nam se pizza jako svidjela Bianca, pizza s kombinacijom više vrste sireva među kojima, uz mozzarellu, grana padano i ricottu, dominira fini dimljeni kozji sir.
Pizze su moderne napoletane dobro pripremljenog i napravljenog tijesta s kvalitetnim sastojcima u nadjevima. U ponudi je petnaestak pizza, a cijene su za par eura više nego u ostalim pizzerijama koje smo posjetili. Netko je nedavno napisao kako su pizze u Moriti vrlo dobre, ali istovremeno i žestoko preskupe.
Nešto skuplje pizze, ali jasno je i zašto
Slažem se da su pizze uistinu vrlo dobre, ali nisu baš toliko preskupe. Margherita je 11 eura, a najskuplja je, ako se ne varam, upravo moja omiljena Mortadela, koja košta 18.50 eura. Pizza Šokol je 15.50 eura, a većina je ostalih pizza između 12 i 15 eura.
To je definitivno nešto skuplje od trenutnog hrvatskog prosjeka, ali dobra lokacija, lijepo uređen prostor, ugodan ambijent, topla i opuštena atmosfera, vrhunska usluga i kvaliteta pizza mogu opravdavati takve cijene.
Znam da su cijene te koje u pravilu izazovu lavinu negativnih komentara, ali svatko sam odlučuje želi li nešto platiti ili ne. Mi smo znali kakve su cijene i stvarno nismo požalili odlazak u Moritu. Do nedavno u Zadru nije bilo pizzerija s kvalitetnim napoletanama, a sada se, uz Congo, pojavila i Morita, što će poprilično promijeniti i poboljšati zadarsku pizza scenu.
Moja su preporuka Šokol, odlična pizza koju sam probao, i Divlja, pizza sa salamom od vepra s tartufom koju ću, nadam se, probati prilikom nekog od sljedećih dolazaka u Zadar.
Nažalost, budući da me čekala dosta duga vožnja do Osijeka, pomalo sam frustrirano, unatoč odličnoj vinskoj karti i solidnoj ponudi piva, uz pizzu naručio mineralnu vodu.
Loše vrijeme, odgođen obilazak Zadra i raniji povratak uskratili su mi uobičajeno pivo koje najviše volim uz dobru pizzu. Zadar smo napustili smrznuti i pokisli, ali poprilično siti i zadovoljni, a možda nas sljedeći put posluži i ljepše vrijeme, pa ćemo, uz odlazak na dobru napoletansku pizzu, obavezno odraditi i nešto dužu šetnju lijepo uređenom zadarskom rivom.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati