Kakva je sudbina ćevapa u EU?
Foto: Wikipedia
RUMUNJSKIM ćevapčićima, odnosno specijalitetu nazvanom mici, od početka lipnja prijeti zabrana od strane EU-a zbog natrijevog karbonata, koji se u njima nalazi kao konzervans i među ključnim je sastojcima ovog jela, ali i drugih aditiva u njima, koji se više neće smjeti upotrebljavati u hrani u zemljama članicama, piše Romania Insider.
Iz tog razloga predstavnici rumunjske Vlade u Bruxellesu odlučili su poduzeti korake kako bi pokušali zaštiti ovo jelo prijedlogom da ga se svrsta u kategoriju tradicionalnih proizvoda. U njihovom službenom priopćenju koje je prenio Agerpress stoji: "Predstavnici Vlade poduzet će sve potrebne mjere kako bi uključili mici na listu tradicionalnih proizvoda i smatraju da je ova ili bilo koja druga mjera koja treba biti poduzeta ispravno i normalno rješenje, koje podržavaju predstavnici mesne industrije. Rumunjske će vlasti poduzeti sve potrebne mjere kako mici ne bi bili zabranjeni na rumunjskom teritoriju".
Osim toga, jasno su dali do znanja da se rasprava u EU odnosi jedino na industrijski proizvedene micije.
Ovo je jelo toliko popularno u Rumunjskoj da je, baš kao i ćevapi na Balkanu, neizostavnim dijelom svakog roštilja, a nedavno ga je i rumunjski McDonlad's odlučio uključiti u svoje menije, uvođenjem sendviča nazvanog McMic.
Inače, "mici" na rumunjskom znači "male stvari", a u pitanju je mljeveno juneće, janjeće i svinjsko meso identičnog oblika kao i ćevapi koje se potom peče na roštilju. Od začina u njih se može dodati češnjak, crni papar, majčina dušica, korijandar, anis i ponekad malo crvene paprike. U mješavinu se, kao što je spomenuto, uvijek dodaje natrijev bikarbonat te temeljac ili voda. Kao što je vidljivo, mnogi navedeni sastojci zajednički su ovom jelu i bosanskim, odnosno "balkanskim" ćevapima.
Još uvijek se vode polemike jesu li mici nastali "iz" ćevapa ili obrnuto, unatoč tomu što datiraju još iz vremena Osmanskog carstva. Naime, prema rumunjskim tvrdnjama njih je prvi smislio kuhar uz Transilvanije Ionescu Iordache, poznat po svojim kobasicama. Jedne je večeri u svojoj taverni u Bukureštu jednostavno odlučio meso bez ovitka položiti na grill.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati