Najbolja pizza na svijetu ne radi se u Italiji
Screenshot: YouTube
AUSTRALSKA pizza službeno je najbolja na svijetu. Tako barem tvrde suci svjetskog natjecanja u pravljenju pizze Campionato Mondiale Della Pizza koje se proteklog vikenda održalo u Parmi u Italiji.
Naravno, riječ je o pizzi prema tradicionalnom talijanskom receptu iza koje stoji Australac koji se obučavao u Italiji.
Australski kuhar Johnny Di Francesco, vlasnik restorana 400 Gradi u Brunswicku (predgrađe Melbournea) zahvaljujući vrhunski spravljenoj margheriti, osvojio je prvo mjesto.
Vrijedi spomenuti i kako je konkurencija bila izuzetno teška, a 36-godišnjak je izborio prvo mjesto natječući se s preko 600 kandidata iz 35 zemalja diljem svijeta.
"Reakcija je bila fantastična. Iskreno, otišao sam u Napulj i radio ono što volim. Nisam mislio da ću pobijediti", rekao je za CNN, a za australski portal Good Food objasnio je i zašto se odlučio upravo za mergheritu: "Puno ljudi misli da je margherita najlakša za napraviti, ali to je jedna od najtežih pizza. S ostalim varijantama moguće je prikriti okus tijesta ostalim dodacima, ali s margheritom nema skrivanja. Ako nešto ne valja, to se odmah osjeti".
Što se pravila tiče, kod pravljenja margherite mogu se koristiti samo rajčice, određene vrste mozzarelle, češnjak, maslinovo ulje, sol i svježi bosiljak.
Di Francesco bavi se pizzama od 12. godine, a znanje je stekao u Napulju i smatra da je po pitanju pizza "pravi tradicionalist" jer pizze radi onako kako su se radile prije više stotina godina.