Bon Jovi ima dva restorana u kojima siromašni mogu jesti besplatno
JON BON JOVI poznat je po svojoj glazbi, no ono što mnogi nisu znali je da je zapravo veliki humanitarac. Iako se u medijima uglavnom piše o njegovom glazbenom uspjehu i privatnom životu, Bon Jovi ima i dva restorana u kojima ljudi slabih primanja ili beskućnici mogu doći besplatno jesti, piše Brightside.
Soul Kitchen naziv je neprofitne organizacije kojom upravlja Fondacija JBJ, institucija koju glazbenik vodi, a koja drži nosi njegove inicijale. U Soul Kitchenu tanjuri nemaju cijene, a oni koji žele, mogu ostaviti donaciju od 20 dolara za rad kuhinje. Oni koji nemaju novca, kao i beskućnici, dobrodošli su jesti u restoran i volontirati u kuhinji.
Prema web stranici restorana, 51 posto obroka koje su do sada poslužili plaćeno je donacijama. Preostalih 49 posto bilo je pokriveno dobrovoljnim radom ljudi bez financijskih sredstava. Zato je jedan od moto restorana: "Svi su dobrodošli za naš stol."
Prvi od restorana otvorio je svoja vrata u listopadu 2011. godine, na području Red Banka u New Jerseyju. Ovo je grad u kojem je rođen Bon Jovi i po kojem je imenovao svoj četvrti album objavljen 1988. godine. Drugi restoran otvoren je 2016. godine u blizini rijeke Toms, područja duboko pogođenog uraganom Sandy koji je potresao zemlju 2012. godine.
"Naša misija je oduvijek bila utjecati na pozitivne promjene i rješavati pitanja gladi i beskućnika", objasnio je Bon Jovi prilikom otvaranja svog drugog restorana. "Na našem jelovniku nema cijena. Dakle, ako ste potrebiti, sudjelujte. To znači pospremanje stola, pranje suđa, rad u našim vrtovima i slično", dodao je.
U Soul Kitchen nisu potrebne rezervacije stola. Gostima je dodijeljen zajednički stol prema redoslijedu dolaska gdje mogu ručati, čak i sa strancima. To socijalnu interakciju čini prirodnijom i lakšom za sve, bez obzira na njihove ekonomske uvjete. A svi oni kojima je najpotrebniji topli obrok uvijek imaju prednost.
Jelovnik se sastoji od tri slijeda inspirirana domaćom američkom kuhinjom te se mijenja svakih deset dana. Prvi slijed sastoji se ili od juhe ili salate. Glavno jelo obično se pravi s bijelim ili crvenim mesom ili ribom, a dostupne su i vegetarijanske i bezglutenske opcije. Na kraju, tu je desert koji ovisi o sezoni. Obroci su pripremljeni hranjivim i organskim sastojcima iz samog vrta restorana, a farma je u vlasništvu nevladine organizacije.
Pored ova dva restorana, zaklada JBJ izgradila je domove u Philadelphiji za beskućnike, mlade ljude i ratne veterane. Također je financirala izgradnju centra koji pomaže majkama tinejdžerkama i njihovim bebama te je financirala sklonište za pružanje kreveta i medicinske skrbi beskućnicima.