Gdje su danas i što rade pobjednici MasterChefa?
SVJETSKI poznati kulinarski show MasterChef nastao je u Velikoj Britaniji, a kada je prije deset godina došao u Hrvatsku, bila je to senzacija koja je potaknula lavinu novih kulinarskih emisija. Show je iz emisije u emisiju obarao rekorde gledanosti, kuhanje je postalo popularno, natjecatelji su se plasirali među zvijezde, a troje ih se okitilo i laskavom titulom MasterChefa. Dok čekamo četvrtog osvajača, prisjetili smo se prethodnih pobjednika.
Prva sezona kulinarskog reality showa imala je iznimnu gledanost te je bila jedna od najpopularnijih emisija na televiziji. Za sudjelovanje se prijavilo 1500 kandidata, a kroz audicije se isprofiliralo njih sto koji su nastavili natjecanje. Prvog hrvatskog MasterChefa dobili smo nakon 13 tjedana prikazivanja, a pobjednika je odabrao stručni žiri koji su činili kuhari Tomislav Gretić i Mate Janković te publicist Radovan Marčić.
Šime Sušić
Šimu je u show prijavila prijateljica, a on je nakon proglašenja pobjednika skromno izjavio da se osjeća kao amater među ostalim kandidatima. Poširana riba poslužena sa šparogama, aromatiziranim inćunima i čilijem koju je pripremao u finalu bila je njegovo najbolje jelo u showu. Nagradu od 200 tisuća kuna najavio je da će uložiti u operaciju koljena jer opet želi trčati. Premda su mnogi gledatelji očekivali da će se zaposliti u nekom od poznatih hrvatskih restorana, Šimina sudbina bila je nešto drugačija.
Nakon što se na dulje vrijeme povukao s gastronomske scene, Zagrepčanin, čiji su roditelji iz Dalmacije, posvetio se maratonima te predavanju geografije u zagrebačkoj srednjoj školi, a svoju strast prema kuhanju prenosi i učenicima.
"Ne prođe sat geografije ili povijesti a da ne spomenem neku hranu. Štoviše, na nekim satovima, pogotovo u trećem razredu, kada radimo zemlje svijeta, onda obavezno i kuhamo. Primjerice, radi se Amerika i ono što svi vežu uz Ameriku je – hamburger. On sam po sebi asocira na junk food, što je zapravo nepravedno. Hamburger se može napraviti od kvalitetnih i dobrih namirnica, a ne od loših. Odeš s djecom na Dolac i onda im kažeš da se hamburger recimo može napraviti od mljevenog ramsteka, što je kvalitetno meso. Da mogu napraviti svoj kečap, napraviti svoje priloge, kupiti kvalitetno pecivo, da je pecivo jako bitno, da je bitno košta li tri ili sedam kuna. Onda je to puno bolje", rekao je Šime za IN Magazin.
Premda su i geografija i kuhanje njegove ljubavi, smatra da je hrvatska stvarnost takva da je lakše baviti se profesurom.
"Kad podvučem crtu i vidim sve plusove i minuse jednog i drugog posla, meni kod kuhanja ima puno više minusa. Da živimo u Australiji ili SAD-u, možda bi bilo drukčije, ali živimo u Hrvatskoj, što je isto super", pojasnio je.
Putuje kad god može, a okušao se i u veslanju kajakom do svih 47 naseljenih hrvatskih otoka. Ove godine je zajedno s Damirom Jelenskim, svojim gimnazijskim profesorom geografije, napisao knjigu Alka 75 - kuharica u ravnoteži, s planom prehrane za kvalitetniji život i jači imunitet. Kuharica je predstavljena u travnju, a namijenjena je onima koji žele djelovati preventivno, ali i onima koji imaju određene zdravstvene probleme kojih se žele riješiti.
"Danas mi se to sve čini kao neki san i kao da se to sve uopće nije dogodilo. Zapravo se jako začudim kada me netko prepozna iako je prošlo, evo, osam godina, što je stvarno puno. MasterChef mi je, kao i većini kandidata, otvorio vrata onoliko koliko su oni to željeli da im se otvore vrata. Svakako mi je promijenio život i otvara mi lakše neka vrata, ali nisam baš osoba koja se gura. Posao dođe meni. S obzirom na to da radim u školi, imam tu čast i privilegiju da mogu birati poslove. Ne moram sve uzeti, već samo ono u čemu se vidim, u što vjerujem i što mi ima smisla", rekao je.
Nikola Lesar
Tada 22-godišnji Čakovčanin publiku je osvojio jednostavnošću i srdačnošću u drugoj sezoni showa, a kulinarska umješnost omogućila mu je da se pridruži na godinu dana Dini Galvagnu u njegovu tada novootvorenom restoranu Peta četvrtina. Nikola je nakon toga odlučio provesti 200 dana putujući Azijom, gdje je obišao Vijetnam, Kambodžu, Nepal, Tajland, Kinu i Indiju. Na kraju se vratio u Tajland i upisao kulinarsku akademiju LeCordon Bleu Bangkok. Po završetku akademije zaposlio se u poznatom tajlandskom restoranu u Bangkoku, The Never Ending Summer. Nakon toga je u Tajlandu otvorio restoran Rustic Eatery&Bar. Učinilo mu se to puno jednostavnijim mjestom za pokretanje restorana jer nema toliko ograničenja koliko ih ima u Hrvatskoj. Na akademiji je upoznao i današnju djevojku koja je završila francusko slastičarstvo i sada je šefica slatke kuhinje u njihovu restoranu.
MasterChef mu nije bio posljednje televizijsko iskustvo. U Tajlandu se Nikola natjecao u još jednoj kulinarskoj emisiji naziva Iron Chef Thailand, a u show je došao na poziv jednog od glavnih sudaca MasterChefa Thailand, nakon što je čuo pohvale za njegov restoran Rustic Eatery & Bar u Phuketu. U međuvremenu je, unatoč pandemiji, u srpnju prošle godine otvorio dva nova restorana.
"Radim sedam dana u tjednu ne zato što moram, već jer želim. Covid je pa se treba staviti u desetu brzinu, ako spavaš, tko će ti dati pare dok sve ovo traje? Radim za sebe pa sam itekako motiviran. Ljudi koji rade i vole raditi, uvijek će naći način da se spase bez obzira koliko situacija bila loša. Ako znaš što radiš i radiš to dobro, ni covid ti ne može ništa“, rekao je Nikola. Također, za njega povratak u Hrvatsku nije opcija.
"Da mi je netko rekao doma: 'Radi koliko možeš, mi ćemo ti dati podršku', ostao bih tamo. U Hrvatskoj se gleda na staž, a ne kvalitetu i sposobnosti osobe i to je vrlo tužno. To je najveći problem ne samo u ovoj profesiji već u cijeloj državi. Na Tajlandu su mi nudili posao i prije nego sam završio školu, nikad mi se ovdje nije dogodilo da sam bez posla. U Hrvatskoj ako nemaš barem 40 godina nitko te ne shvaća ozbiljno, moraš ljude vući za rukav, moliti i objašnjavati tko si i što sve možeš, no ni to baš ne pomaže. Moj brat je jedno vrijeme radio na Tajlandu kao bartender, no zbog situacije s koronavirusom morao se vratiti kući u Hrvatsku. Jedva čeka da se otvore granice i da se vrati na Tajland. Za mene povratak u Hrvatsku također nije opcija", pojasnio je.
Iva Pehar
Prva žena koja se u Hrvatskoj okitila titulom MasterChefa, u show je, kako je svojedobno izjavila, ušla samo zato što joj je bilo dosadno i tek na nagovor prijatelja. Nakon toga je talentiranu Makaranku bilo moguće pratiti u IN Magazinu, gdje je također kuhala. Masterchef joj je otvorio vrata svjetskih kuhinja, onih u Dubaiju, Dohi i Meksiku, a kuhala je i za poznate svjetske chefove.
"Ono što mogu reći, nakon MasterChefa je zaista to iskustvo donijelo jako puno pozitivnih stvari u poslu i u napredovanju jer takve neke stvari te mogu samo ispuniti puno više i intelektualno i kao osobu i jednostavno možete shvatiti da ste samo vi ograničenje u svojim nekim ostvarenjima", rekla je za IN Magazin. "Ono što bih izdvojila je projekt u Dohi u kojem sam surađivala sa mojim mentorom Andrejem Barbierijem koji me pozvao da idem sa njim kreirati novu kartu menija za jedan restoran. On je bio zadužen za slani dio karte, a mene je zadužio za slastice jer zna da je to moja strast i ljubav."
Danas se bavi onime za što se školovala, dizajnom, i radi kao art direktorica tvrtke ICDO u Beču, u kojoj je zadužena za brendiranje te uređuje privatne i poslovne interijere i sudjeluje u raznim gastro projektima. Pokrenula je još jedan biznis - vodi svoj paintball centar. Od 100 tisuća kuna nagrade za pobjedu Iva je pomogla nekim dragim ljudima, kupila si psića, a paintball centar pokrenula je novcem zarađenim od plaće.
"Nekako sam ostala vjerna svojoj prvoj ljubavi, mada mi je kulinarstvo i dalje velika ljubav i nastavila sam proučavati i kuhati te još uvijek odrađujem projekte, raznorazne radionice i svašta, ali prvenstveno se bavim dizajnom, uređenjem interijera, što obožavam", rekla je.