Najbolja hrvatska slastičarka za Index otkriva recept za odlični božićni papreni kolač
Foto: Žakline Troskot
BADNJAK. Dan koji tradicionalno provodimo u kuhinji pripremajući delicije za sljedeći dan, a nijednu od njih ne smijemo ni probati jer - post.
Ako ove godine želite staviti nešto novo na blagdanski stol, a ne znate što bi to mogli biti, no ne želite nešto neprovjereno s interneta, imamo pravu stvar za vas.
Pitali smo Žakline Troskot, vlasnicu slastičarnice Amelie i članicu žirija u "3, 2, 1 - peci" što bi ona stavila na blagdanski stol, a njen izbor je papreni kolač. Morate priznati da izgleda jako primamljivo.
Sastojci:
40 g tamnog, nezaslađenog kakao praha
325g orašastih plodova; bilo mješavina oraha, badema, lješnjaka, pržen i vrlo grubo nasjeckanog
110 g brašna
200 g sjeckanog kandiranog limuna ili drugi kandirani citrusi
1 žlica mljevenog cimeta
2 žličice mljevenog đumbira
1 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
prstohvat naribanog muškatnog oraščića
1/2 žličice crvenog čilia u prahu
85g tamne čokolade, sjeckana
200 g šećera
210 g meda
Malo još kakao praha za posipanje kalupa
Postupak:
1. Zagrijte pećnicu na 162 °C
2. Pripremite kalup za pečenje, promjer 22-23cm, stavite papir za pečenje i pospite sa svih strana malo s kakao prahom.
3. U veliku zdjelu, pomiješajte zajedno kakao prah, orašaste plodove, brašno, kandirani limun, cimet, đumbir, crni papar, muškatni oraščić i čili u prahu.
4. Rastopiti čokoladu i umiješajte ga u smjesu od orašastih plodova.
5. U tavi zagrijte šećer i med do 115 °C.
6. Prelijte vrući medni sirup u smjesu i dobro promiješajte, te smjesu rasporedite ravnomjerno u pripremljeni kalup .
7. Pecite cca. 30 minuta. Sredina će biti blago mekana. (Ne smije se prepeći, inače će biti jako tvrd kad se ohladi).