Najbolja hrvatska slastičarka za Index otkriva recept za odlični božićni papreni kolač
Foto: Žakline Troskot
BADNJAK. Dan koji tradicionalno provodimo u kuhinji pripremajući delicije za sljedeći dan, a nijednu od njih ne smijemo ni probati jer - post.
Ako ove godine želite staviti nešto novo na blagdanski stol, a ne znate što bi to mogli biti, no ne želite nešto neprovjereno s interneta, imamo pravu stvar za vas.
Pitali smo Žakline Troskot, vlasnicu slastičarnice Amelie i članicu žirija u "3, 2, 1 - peci" što bi ona stavila na blagdanski stol, a njen izbor je papreni kolač. Morate priznati da izgleda jako primamljivo.
Sastojci:
40 g tamnog, nezaslađenog kakao praha
325g orašastih plodova; bilo mješavina oraha, badema, lješnjaka, pržen i vrlo grubo nasjeckanog
110 g brašna
200 g sjeckanog kandiranog limuna ili drugi kandirani citrusi
1 žlica mljevenog cimeta
2 žličice mljevenog đumbira
1 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
prstohvat naribanog muškatnog oraščića
1/2 žličice crvenog čilia u prahu
85g tamne čokolade, sjeckana
200 g šećera
210 g meda
Malo još kakao praha za posipanje kalupa
Postupak:
1. Zagrijte pećnicu na 162 °C
2. Pripremite kalup za pečenje, promjer 22-23cm, stavite papir za pečenje i pospite sa svih strana malo s kakao prahom.
3. U veliku zdjelu, pomiješajte zajedno kakao prah, orašaste plodove, brašno, kandirani limun, cimet, đumbir, crni papar, muškatni oraščić i čili u prahu.
4. Rastopiti čokoladu i umiješajte ga u smjesu od orašastih plodova.
5. U tavi zagrijte šećer i med do 115 °C.
6. Prelijte vrući medni sirup u smjesu i dobro promiješajte, te smjesu rasporedite ravnomjerno u pripremljeni kalup .
7. Pecite cca. 30 minuta. Sredina će biti blago mekana. (Ne smije se prepeći, inače će biti jako tvrd kad se ohladi).
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati