Srbi se čude nazivu jela u zagrebačkom restoranu: "Dali novo ime našem specijalitetu"
SRBE je ovih dana poprilično zainteresiralo jedno jelo iz Hrvatske. "Hrvati našem specijalitetu dali novo ime pa naljutili Srbe: 'Dajte, ljudi, ovo je nešto poput Guccija iz Kine'", vrišti s naslovnica srpskih portala uz priču o - Karabobanovom lungiću/šnicli.
Karabobanovu šniclu isprobali su na YouTube profilu Gastro tražilica. Zaputili su se u zagrebački restoran Rustica, gdje se za 16.5 eura može pronaći Karabobanova šnicla - pohani svinjski file s kajmakom. To je zapravo jedna verzija Karađorđeve šnicle, tradicionalnog srpskog jela. Razlike su u tome što se za Karađorđevu šniclu najčešće koristi teleće meso, dok su u Zagrebu odabrali svinjetinu te dodali sir u kajmak.
"Hrvati kradu fore"
Video je izazvao raspravu u komentarima te privukao pozornost srpskih portala.
"Još fali Karamujina šnicla i da kompletiramo!", "Bome... prvo mljevenici, a sad Karabobanova šnicla, stvarno smo originalni, nema što", "Čuj, Bobanova", "Hrvati kradu fore", pisali su neki. Drugi su pak bili pomirljiviji: "Što ima veze kako se zove, dok god je ukusno!"
Jedan komentator otkrio je i kako je nastao naziv Karabobanova šnicla. "Boban je inače kuhar iz Srbije u jednom od restorana Rustica", otkrio je, a autori videa su potvrdili njegovu priču.
Karađorđeva šnicla
Karađorđeva šnicla, poznata kao jedan od najpoznatijih specijaliteta srpske kuhinje, nastala je pedesetih godina 20. stoljeća. Recept je osmislio Milovan Mića Stojanović, jedan od najuglednijih kuhara u bivšoj Jugoslaviji.
Priča kaže da je šnicla nastala gotovo slučajno. Stojanović je trebao pripremiti jelo za visokog gosta u trenutku kada nije imao dovoljno vremena i specifičnih sastojaka za tradicionalne recepte. Iskoristio je ono što je imao na raspolaganju: teleći odrezak, kajmak i šunku. Odrezak je napunio kajmakom i šunkom, zarolao ga poput rolade, pohao te ispržio. Na kraju je jelo ukrasio tartar umakom.
Naziv Karađorđeva šnicla dobilo je u čast vođe Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa, kako bi se odala počast nacionalnom heroju. Zbog svog oblika i prepoznatljive bijele trake tartar umaka, šnicla je u narodu dobila nadimak i "mlada nevesta".
Danas je Karađorđeva šnicla nezaobilazan dio menija u restoranima diljem Srbije.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati