Neobičan i ukusan tart sa slaninom i bobom
SLANI tart izvrstan je odabir za malo drugačiji ručak ili večeru u kojem ćete moći uživati i drugi dan. Možete ga uvijek pripremiti od sastojaka koje pronađete u hladnjaku. Vrlo je ukusan ako kombinirate slaninu i bob.
Prvo pripremite tijesto od 200 g glatkog brašna, 100 g hladnog maslaca narezanog na kockice, jednog žumanjka i dvije žlice vode.
Pomiješajte brašno i maslac dok ne dobijete smjesu koja se mrvi. Zatim dodajte žumanjak i vodu i umijesite prhko tijesto pa od njega napravite kuglu i stavite je da se ohladi 30 minuta u hladnjaku.
Pobrašnite radnu plohu i razvaljajte tijesto na debljinu kovanice. Stavite ga u posudu za tart, dobro utisnite tako da popunite sve rubove, a višak tijesta uklonite nožem. Stavite ponovno na pola sata u hladnjak.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, prekrijte tijesto folijom i pecite 15 do 20 minuta dok ne porumeni.
Za smjesu će vam trebati 200 g boba, žlica maslinovog ulja, 200 g slanine nasjeckane na kockice, sitno nasjeckan luk, sitno nasjeckan češanj češnjaka, četiri jaja, 160 ml mlijeka, 320 ml mliječnog slatkog vrhnja, sol i papar, 175 g naribanog sira i peršin.
Bob očistite i stavite u ključalu vodu tri do četiri minute pa ga procijedite i uklonite kožu.
Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte slaninu. Kad porumeni, ubacite i luk i češnjak, a kad omekšaju, ugasite vatru i ostavite da se ohladi.
U posudi miksajte jaja, mlijeko, vrhnje i začine.
U posudu s već ranije pripremljenim i pečenim tijestom za tart žlicom rasporedite smjesu prepečene slanine, luka i češnjaka, dodajte bob i naribani sir, prelijte smjesom od jaja.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva na 35 do 40 minuta. Kad je tart pečen, posipajte ga peršinom i servirajte.
Dobar tek!
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati