Prehrana u trudnoći može utjecati na povišen rizik od razvoja ADHD-a
ZNANSTVENICI su pronašli vezu između majčine prehrane u trudnoći i povišenog rizika od razvoja ADHD-a, poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću.
Tim iz Instituta za globalno zdravlje u Barceloni potvrdio je kako je njihova studija među prvima koja pokazuje kako prehrana u trudnoći može dovesti do neurorazvojnih poremećaja djeteta.
Žene se često u trudnoći potiče da jedu hranu bogatu omega-3 i omega-6 masnim kiselina, kao što su orašasti plodovi i soja, no studija je pokazala da je zbog toga šansa da njihova djeca razviju ADHD 13 posto veća.
Naše tijelo nema enzime potrebne za proizvodnju omega-3 i omega-6 masnih kiselina, tako da ih dobivamo putem namirnica kao što su losos, orasi, indijski oraščići, soja i jaja.
Dosadašnja su istraživanja pokazala da djeca s ADHD-om imaju povišene omjere omega-6 i omega-3, ali uzrok tome je nepoznat.
Simptomi ADHD-a obično počinju u djetinjstvu i mogu se nastaviti kroz adolescenciju ali i u odrasloj dobi. Nema lijeka pa se liječenje trenutno sastoji od ublažavanja simptoma putem lijekova, terapije, treninga ili kombinacije.
"Naši rezultati su u skladu s ranijim istraživanjima koja su uspostavila vezu između omjera omega-6 i omega-3 kod majki i različitih ranih neurorazvojnih ishoda. Iako povezanost nije bila klinički značajna, naši su nalazi važni na razini cjelokupne populacije", rekla je glavna autorica studije dr. Mónica López-Vicente.
"Opskrba hranjivim tvarima u najranijim fazama života ključna je po tome što programira strukturu i funkciju organa, a to programiranje zauzvrat utječe na zdravlje u svakoj fazi života", rekao je koautor studije dr. Jordi Júlvez.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati