45 razloga zašto biste trebali raditi svoj kefir
Foto: Instagram
KEFIR je dobro poznat blag, osvježavajuć napitak od fermentiranog mlijeka kojeg je lako moguće svakodnevno napraviti i kod kuće s kefirnim zrncima koje, jedne te iste, možete koristiti u nedogled. Ako se koriste pravilno, sa samo jednom žličicom kefirnih zrnaca koje su gumaste koegzistencije te podsjećaju na mrvljeni karfiol, možete svaki dan dobiti punu čašu zdravlja. Jer iako osvježavajuć i blag, kefir je odličan napitak za naš organizam.
Trebate li razlog i dokaz? Evo ih - 45!
1. Kefir poboljšava imunitet
2. Prirodno podiže energiju
3. Poboljšava prirodnu mikrofloru u crijevima
4. Daje vam dobar osjećaj sitosti, bez ikakve težine
5. Zasitit će vas i smanjiti želju za međuobrocima
6. Poboljšati rad probavnog sustava
7. Podržava redovno pražnjenje organizma
8. Sadrži visoku razinu minerala
9. Riječ je o čistom proteinu (u jednoj čaši ima 8-11 grama proteina)
10. Ima puno triptofana koji djeluju smirujuće na nervni sustav
11. Sadrži obilje kalcija i magnezija, što je podrška zdravom nervnom sustavu
12. Bogat je enzimima koji nam pomažu probaviti hranu
13. Zasitan je pa je odlična namirnica za ljude koji su u procesu mršavljenja
14. Savršeno obnavlja crijevnu floru uslijed uzimanja antibiotika i lijekova
15. Kefir doprinosi, poboljšava i stabilizira razinu mikroorganizama u crijevima
16. Može kolonizirati probavni trakt s dodatnim korisnim bakterijama; jogurt samo hrani dobre bakterije koje već imate u svom probavnom traktu
17. Preporučuje se konzumirati dosta kefira u slučajevima oboljenja kao što je rak, herpes, kroničan umor pa čak i AIDS
18. Pomaže i kod poremećaja spavanja, ADHD-a i depresije
19. Pomaže smanjiti nadutost
20. Odličan je i za trudnice jer pomaže maminom i bebinom imunološkom sustavu
21. Također je bogat vitaminom B-12, vitaminom K i biotinom
22. Siguran je i hranjiv proizvod za djecu
23. Kefir zaista pomaže čak i u bržoj probavi teške hrane te se preporučuje popiti malo kefira prije i poslije takvog obroka
24. Održava "vitalnim" više od 400 različitih vrsta dobrih bakterija dok smanjuje količinu loših
25. Sadrži i puno mliječnih kiselina dobrih za lijepu i zdravu kožu
26. Ima puno protuupalnih i anti-aging svojstava
27. Nema nimalo praznih kalorija i jako je dobar izvor proteina za prije i poslije treninga
28. Samo jedna čaša kefira dnevno osigurat će vam 30 posto dnevnih potreba za kalcijem i proteinima
29. Pomaže u smanjenju rizika od gljivičnih oboljenja
30. Odličan je saveznik za sprječavanje, odnosno ublažavanje simptoma urinarnih upala
31. Pun je i vitamina D, a jedna čaša osigurat će vam 25 posto dnevne potrebe za tim važnim vitaminom
32. Iako je napravljen od mlijeka, u procesu pretvorbe u kefir, gotovo se u potpunosti eliminira laktoza što znači da je pogodan za sve koji imaju problema s njom
33. Domaći kefir može imati čak i do 50 sojeva dobrih bakterija, za razliku od samo 3 soja, ili manje, koliko ih nalazimo u jogurtima
34. Kefir djeluje kao prirodni antibiotik jer sprječava rast štetnih bakterija
35. Konzumiranje kefira pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi
36. Poznato je da pomaže i kod proljeva
37. Kefir sadrži i puno fosfora, koji je drugi najzastupljeniji mineral u našem tijelu
38. Pomaže nahraniti, a ujedno i čistiti organizam
39. Jako je djelotvoran kod kandidijaze
40. Pomaže i u borbi protiv alergija
41. Dobar je i za zdrav krvni tlak
42. Pomaže čak i mozgu da bolje radi
43. Potpomaže i zdravlje naših zglobova
44. Pun je aminokiselina
45. Ukusan je i jeftin! Pravo i zdravo osvježenje!
Kefirna zrnca danas je moguće lako nabaviti i na našem tržištu, a jedna te ista zrnca mogu se koristiti svaki dan. Važno je samo da se tretiraju i čuvaju kako treba, pa doslovno svaki dan, od čaše običnog mlijeka, možete dobiti čašu domaćeg finog i zdravog kefira. Zrnca se pritom množe pa s vremenom dio možete odvojiti i pokloniti drugima.
Važno je međutim da nikako ne koristite tvorničko trajno, već isključivo svježe mlijeko (ako niste u mogućnosti nabaviti pravo kravlje).
Proces izrade kefira može se prilagoditi svakome od vas, što oni koji ga rade već dulje vremena već znaju. No poanta je da mlijeko s kefirnim zrncima ostane na toplom između 18 i 24 sata, kako bi proces vrenja bio gotov, a vi dobili čašu kiselkastog kefira koji mora biti neznatno gušći od samog mlijeka. Čaša dobivenog kefira mora se procijediti, a kao talog će ostati zrnca koja ćete skladištiti u staklenoj pokrivenoj teglici i koristiti, ako želite - godinama.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati