Danas se jedu rotkvice i mladi luk, a ovo su sve dobrobiti tog povrća
![Danas se jedu rotkvice i mladi luk, a ovo su sve dobrobiti tog povrća](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/413e43e1-1d6f-4924-b10d-482a5b2a851e.jpg?width=765&height=402)
ROTKVICE i mladi luk, uz šunku, jaja i francusku salatu, neizostavni su dio uskrsnog stola. Osim što su odličnog ukusa, obje namirnice su vrlo zdrave za organizam jer obiluju hranjivim nutrijentima.
Rotkvice su niskokalorična namirnica koja u 100 grama sadrži nepunih 16 kalorija. Odličan su izvor antioksidansa, vitamina C i ostalih nutritivnih vrijednosti koje imaju mnogo dobrobiti za naše tijelo. Osim što njihova konzumacija smanjuje rizik od dijabetesa, također štiti zdravlje srca i čisti krvne žile.
Još bolje, dijetetičari tvrde da vitamin C, cink i fosfor u rotkvicama mogu pomoći u borbi protiv suhoće kože, akni i osipa. Naime, visok sadržaj vode u rotkvicama pomaže hidratizirati kožu, što doprinosi njezinom sjaju, ali i čistoći.
Iako mladi luk može uzrokovati neugodan zadah, njegova konzumacija itekako doprinosi zdravlju. Mladi luk sadrži spojeve poput alil sulfida i flavonoida, koji se bore protiv enzima koji proizvode stanice raka. Također, snižava razinu šećera u krvi, povoljno utječe na probavu, a zbog udjela karotenoida pomaže održati naš vid zdravim.
U 100 grama mladog luka nalazi se 35 kalorija, a ovdje možete pronaći trikove koji će vam pomoći da se ekspresno riješite neugodnog zadaha.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati