Dva nutrijenta mogla bi smanjiti rizik od raka, tvrde onkolozi
DODAVANJE određenih hranjivih tvari u prehranu može pomoći u poboljšanju fizičkog i mentalnog zdravlja, a novo istraživanje otkriva da omega-3 i omega-6 masne kiseline mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Prema studiji objavljenoj u listopadu ove godine, visoke razine ovih masnih kiselina u krvi povezane su s manjim rizikom od raka.
"Ovi rezultati temelje se na razinama omega-3 i omega-6 u krvi, što može biti preciznije za procjenu rizika od raka nego samo unos putem prehrane", objašnjava onkologinja dr. Yana Puckett za Parade.
Omega-3 i omega-6 pomažu u smanjenju rizika od raka, regulirajući upalne procese i metabolizam. "One su prekursori molekula koje upravljaju upalnim putevima, što je ključno za reakciju tijela na rast tumora", kaže dr. Puckett.
Također, ove masne kiseline utječu na membrane stanica što može spriječiti rast stanica raka. Iako povezanost nije jaka, istraživanje pokazuje da viša razina omega-6 smanjuje rizik od raka za dva posto, dok omega-3 smanjuje rizik za jedan posto po standardnoj devijaciji povećanja.
Omega-3 i omega-6 nude i druge zdravstvene prednosti, poput zaštite srca, smanjenja upala i podrške razvoju mozga
Vrsta masne kiseline i vrsta raka također igraju važnu ulogu. Omega-6 povezana je s nižim rizikom od 14 vrsta raka, dok je omega-3 povezan s nižim rizikom od pet vrsta. Međutim, kod četiri vrste raka - jajnika, dojke, maternice i limfoidnog tkiva - nije utvrđena povezanost s ovim masnim kiselinama. Važno je napomenuti i da previše omega-3 može biti štetno, potencijalno povećavajući rizik od raka prostate. Preporučena dnevna količina omega-3 za odrasle iznosi 1.1 do 1.6 grama.
Iako nije potpuno jasno koliko omega-3 i omega-6 treba konzumirati da bi se postigao zaštitni učinak, redovito uključivanje namirnica bogatih tim masnim kiselinama može pomoći u održavanju povoljnih razina. Omega-3 masne kiseline nalaze se u namirnicama poput lososa, chia sjemenki i ulja kanole, dok su omega-6 prisutne u uljima poput suncokretovog, sojinog i sezamovog. Obje masne kiseline mogu se unositi i kao suplementi.
Važno je naglasiti da hranjive tvari poput omega-3 i omega-6 mogu samo malo smanjiti rizik. Ipak, ove masne kiseline nude i druge zdravstvene prednosti, poput zaštite srca, smanjenja upala te podrške razvoju mozga i očiju.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati