Endokrinolozi: Jedenje ove hrane jedan je od najlakših načina da dobijete dijabetes
DIJABETES tipa 2 je kronična bolest povezana s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući visoki krvni tlak. Iako nas genetski i rasni čimbenici mogu učiniti podložnijima razvoju dijabetesa, postoje dobre vijesti. Nekoliko promjena prehrane može smanjiti rizik od razvoja bolesti i pomoći nam da živimo dulje.
Svi endokrinolozi slažu se da redoviti unos rafiniranog šećera može povećati šanse za dobivanje dijabetesa, kronične bolesti koja se javlja kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito koristiti proizvedeni inzulin.
"Pretjerana konzumacija slatke hrane i pića može dovesti do inzulinske rezistencije, ključnog čimbenika u razvoju dijabetesa", objašnjava dr. Maria Teresa Anton.
"Smanjenje unosa dodanih šećera jednostavan je, ali snažan korak u upravljanju rizikom od dijabetesa", dodala je liječnica.
Endokrinologinja Rekha Kumar savjetuje izbjegavanje zaslađenih pića, poput voćnih i gaziranih sokova.
"To su pića bogata kalorijama i šećerom, često fruktozom, koja je inačica šećera koja dovodi do inzulinske rezistencije", pojasnila je.
Dr. Anton napominje da je umjerenost ključna, kao i vođenje računa o veličini porcija.
"Redovito uživanje u slatkim poslasticama ili hrani s visokim udjelom ugljikohidrata može povećati razinu šećera u krvi, stavljajući veći stres na inzulinski odgovor tijela", istaknula je.
Zaključno, za prevenciju dijabetesa ključno je izbjegavati rafinirani šećer koji se može naći u konzerviranom voću, desertima na bazi mliječnih proizvoda, ali i pekarskim proizvodima te preljevima za salate.
"Klonite se proizvoda poput bijelog kruha, slatkih žitarica i pržene hrane. To može doprinijeti cjelokupnom zdravlju i pomoći u kontroli rizika od dijabetesa", poručila je dr. Anton.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati